Συγκεντρωση της ασφαλιστικης αγορας τα επομενα δυο χρονια

09:52 16/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ν. Σακελλαρίου
(από την Ημερησία)
Συγκέντρωση παράλληλη και ενίοτε ταυτόχρονη μ' αυτήν του τραπεζικού κλάδου θα καταγραφεί στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά μέσα στην επόμενη διετία, εκτιμά η πλειονότητα των ανώτερων στελεχών των...
ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς εκτιμούν ότι κάτω απ' τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική οικονομία, ο αριθμός των 67 ασφαλιστικών εταιρειών είναι εξαιρετικά μεγάλος για μία «ασφαλιστική πίτα» που συρρικνώνεται με ετησιοποιημένους ρυθμούς της τάξης του 10% κατά την τελευταία διετία. Kαθοριστικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την
εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς είναι σαφώς η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η εφαρμογή των ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων των Solvency II μέχρι την 1/1/2014 εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει δεκτή την εισήγηση της EIOPA (Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών Ταμείων) και της CEA (Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών) για παράταση της εφαρμογής των Solvency II. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα ληφθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2012 όταν λήγει η περίοδος νομοθετικής προσαρμογής των κρατών στην οδηγία Solvency (omnibus ΙΙ). Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, χρειάζονταν κατά το α' εξάμηνο του 2012 περίπου 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τα αποθεματικά της και τα εποπτικά της κεφάλαια.
Η Τράπεζα της Ελλάδος στις τακτικές της συναντήσεις με τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, τονίζει εμφατικά ότι προέχει η κεφαλαιακή ενδυνάμωση των εταιρειών από την κερδοφορίας τους. Ωστόσο, γνωρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πολλές εταιρείες θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια, γι' αυτό τηρεί στάση αναμονής. Πάντως εάν μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2013, υπάρξουν εταιρείες που δεν καταφέρνουν να έχουν τα επαρκή ίδια κεφάλαια (αποθεματικά και εποπτικά) τότε σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς θα υπάρξουν εξελίξεις.
Αναμονή
Η περίοδος αναμονής είναι αναγκαία και εξαιτίας της κινητικότητας που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες περιμένουν την ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του ΤΧΣ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, προκειμένου να συνεισφέρουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των θυγατρικών τους ασφαλιστικών.
Οι ξένες πολυεθνικές ασφαλιστικές στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη παραμονή τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και το αποδεικνύουν με τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που έχουν πραγματοποιήσει. Eιδικά στους κλάδους Ζωής (Συνταξιοδοτικά, Υγεία) οι ξένες πολυεθνικές φιλοδοξούν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους μετά και την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης.
Keywords
Τυχαία Θέματα