ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: "ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΚΡΙΣΗ"

09:06 5/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό ως απάντηση στην οικονομική κρίση βλέπει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν...

Σε ομιλία του ενώπιον φοιτητικού κοινού χθες στην Ουάσιγκτον ο Στρος Καν άφησε αιχμές κατά της «σκοτεινής πλευράς» της παγκοσμιοποίησης η οποία, όπως ισχυρίστηκε, μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.
«Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει
έστω και λίγο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους», επεσήμανε ο Στρος-Καν.
«Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Έχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Ο ίδιος ανέφερα ότι «ενώ η παγκοσμιοποίηση των ανταλλαγών συνδέεται κατ αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες».
Το συμπέρασμα που συνάγεται, σύμφωνα με τον Στρος Καν, είναι ότι «η ανισότητα μπορεί να ήταν, μάλιστα, μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης» και γι’ αυτό το λόγο «μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα, η ανάπτυξη πρέπει, πράγματι, να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων».
Keywords
Τυχαία Θέματα