Στοπ στα σχεδια του μελισσανιδη για την δραπετσωνα

16:05 29/4/2015 - Πηγή: Fimotro
ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
Δημοσιεύτηκε σήμερα η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να καταθέσει τροπολογία με αλλαγή στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (Ν. 4277) που θα δημιουργεί πάρκο 640 στρεμμάτων με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου...
και αναψυχής στην περιοχή Λιπασμάτων στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας (περιλαμβάνει και την έκταση του Δημήτρη Μελισσανίδη στην οποία έχει τις δεξαμενές του, με σειρά
φωτογραφικών ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης).

Αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων των κατοίκων και της νέας Δημοτικής Αρχής, που βγήκε από αυτούς τους αγώνες. Θα αποτελεί δικαίωση για την ακρίβεια, όταν κατατεθεί σε νομοσχέδιο και ψηφιστεί.

Διαβάστε τι προβλέπει το νομοσχέδιο:

1. Επαναφέρει τον όρο περιοχή «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» για την περιοχή της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου (πρώην Λιπάσματα). Ανατρέπει έτσι την υπουργική απόφαση του πρώην ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη με την οποία άλλαξε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, μετατρέποντας την περιοχή της «Ανάπλασης» σε «Μητροπολιτικής Παρέμβασης».

2. Ακύρωνει τη δυνατότητα που προέβλεπε ο ν. 4277/14, (επίσης του Μανιάτη – Κυβέρνησης Σαμαρά) στην εν λόγω περιοχή να υπάρχουν βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που αλλοιώνουν και επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος της παραθαλάσσιας ζώνης. Ο νόμος Μανιάτη χαρακτήριζε την παραλία σε «Λιμενοβιομηχανική ζώνη» όπου επιτρέπονται χρήσεις Βιομηχανίας, βιοτεχνίας, τριτογενούς τομέα!

3. Προτείνει την αλλαγή του συντελεστή δόμησης στο 0,15, όταν ο νόμος του Μανιάτη τον είχε αυξήσει σε 0,6, δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν επιπλέον 130.000 τ.μ μπετόν, στην περιοχή.

4. Ολα τα παραπάνω ο Λαφαζάνης το προωθεί μέσω της αντικατάστασης του άρθρου 14 παράγραφος 5 (σελ. 254) του ν. 4277/2014. Συγκεκριμένα το άρθρο 14 σημείο 5 του νόμου Μανιάτη προέβλεπε: «Παρέμβαση πολεοδομικής ανασυγκρότησης, οργανωμένη πολεοδομική Ανάπτυξη στη “Λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας – Κερατσινίου” αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της θέσης λόγω γειτνίασης με τον λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με τις εξής κατευθύνσεις: Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του Δυτικού Πειραιά με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, (...) άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες και στην χωροθέτηση χρήσεων συμπληρωματικών ως προς τη Λιμενική Ζώνη κλπ.».

5. Οπως αναφέρει, η τροπολογία Λαφαζανη: «Αντικαθίσταται η παράγραφος 5 του τμήματος του Παραρτήματος IV του ν.4277/2014 «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις» (Α’ 156), το οποίο αναφέρεται στα «Προγράμματα Ειδικών Παρεμβάσεων Μητροπολιτικού Χαρακτήρα για την Αττική», της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του νόμου αυτού, ως εξής: «Τον καθορισμό Περιοχής Ανάπλασης και Ειδικής Παρέμβασης Μητροπολιτικού Χαρακτήρα της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του ν.4277/2014, όπως ισχύει, ως πόλου υπερτοπικής εμβέλειας, επιφάνειας 640 στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής, με προτεινόμενο συντελεστή δόμησης 0,15 στο σύνολο της έκτασης, όπως η περιοχή φαίνεται στο χάρτη Π-1 σε κλίμακα 1:10.000, ο οποίος δημοσιεύεται με την παρούσα ρύθμιση και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής».
Keywords
Τυχαία Θέματα