Στο τραπεζι της διαπραγματευσης υπο τον στουρναρα το "σχεδιο νομου" για το φορο ακινητων

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Μεγάλο θόρυβο έχει προκαλέσει το... "σχέδιο νόμου" για τον... "φόρο ακινήτων" αφού πολλές είναι οι επισημάνσεις αλλά και οι...
"παρατηρήσεις των πολιτών" που εύλογα έχουν προκαλέσει τις απορίες όλων....Για το θέμα αυτό αντιπροσωπεία 10 βουλευτών της Ν.Δ. δέχτηκε στο γραφείο του χθες εκτάκτως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Οι βουλευτές κατά την διάρκεια της... ημίωρης συνάντησης εξέθεσαν στον υπουργό τα σημεία του φόρου ακινήτων
τα οποία χρήζουν βελτιώσεων με επίκεντρο την φορολόγηση των ...αγροτών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιαννης Στουρνάρας άκουσε τα αιτήματα χωρίς να ..δώσει κάποια απάντηση.
Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών αφορούν κυρίως το γεγονός ότι ...φορολογείται ο αγροτικός κόσμος σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα δοκιμάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού "απαλλάχθηκαν" από τον φόρο τα "αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα."Ο Γιάνννης Στουρνάρας ζήτησε επίσης από τους βουλευτές που μετέχουν στη συνάντηση να καταθέσουν τις... εναλλακτικές τους προτάσεις για τον... ενιαίο φόρο ακινήτων μέχρι τη Δευτέρα με την επισήμανση ότι θα πρέπει να είναι ...δημοσιονομικά ουδέτερες.Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για κάθε μέτρο ελάφρυνσης που ζητάνε, να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.
Ρελάνς από μάζα βουλευτών της ΝΔ για παράταση για ένα χρόνο του ΕΕΤΑ αντί για το φόρο ακινήτων. Η πρόταση που στηρίζεται από... πλειάδα βουλευτών της ΝΔ προβλέπει μείωση 10% στο χαράτσι ακινήτων όπως επιβάλλεται σήμερα και αύξηση φόρου στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία ώστε να μην κινδυνεύει ο εισπρακτικός στόχος των 2.9 δις . Ο υπουργός επιφυλάχτηκε να απαντήσει στην παραπάνω πρόταση.Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των βουλευτών που προτείνουν το παραπάνω είναι: ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης κ.α
Επιπλέον οι βουλευτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους εάν θα κατατεθεί τη Δευτέρα το νομοσχέδιο με την αλλαγές όπως ορίζεται.Ο υπ. Οικονομικών επιφυλάχτηκε να εξετάσει προτάσεις που του τέθηκαν όπως :Να αλλάξει κλίμακα φόρου στα αγροτεμάχια και να αυξάνονται οι συντελεστές για τις μεγάλες ιδιοκτησίες ελαφρύνοντας τις μικρές αντίστοιχα, δηλαδή το αντίθετο από ό,τι προβλέπει η προτεινόμενη μέχρι τώρα κλίμακα.Να αυξηθεί η φορολόγηση των 7χιλάδων ευρώ πέραν του οποίου επιβάλλεται ο φόροςΝα επανεξεταστεί η φορολόγηση για τα δεσμευμένα από το δημόσιο ακίνητα των ιδιωτών, ώστε να μην πληρώνουν φόρο οι ιδιοκτήτες που δεν ορίζουν τα ακίνητά τους.Όπως εκτίμησαν ορισμένοι από τους βουλευτές που ήταν παρόντες, ο υπουργός Οικονομικών δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, πολλοί ετοιμάζονται ήδη να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες εξέθεσαν σε μια συζήτηση που, όπως εξελίσσεται δεν έχουν εκδηλωθεί εντάσεις ή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικων.Πάντως, όπως ανέφερε βουλευτής που μετείχε στη σύσκεψη, ουδείς από την Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν βρέθηκε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο. Αντιθέτως όλοι είχαν να ζητήσουν την άρση κάποιας αδικίας είτε αφορούσε τα αστικά ακίνητα είτε τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τα αγροτεμάχια. Στη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα έχουν προσέλθει στο Υπ. Οικονομικών αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ μεταξύ των οποίων, πέραν όσων είχαν υπογράψει την ερώτηση, είναι και οι Προκόπης Παυλόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Μαρκόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Ιωαννίδης.Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι ο στόχος είσπραξης των 2,9 δισ. από τον φόρο ακινήτων δεν μπορεί να αλλάξει. Και αν ακόμα γινόταν δεκτές ελαφρύνσεις για τα αγροτεμάχια και τελικώς εισπραχτούν λιγότερα από τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αυτό θα σήμαινε ισόποση επιβάρυνση για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα από τα οποία υπολογίζεται να προέλθουν τα υπόλοιπα 2,2 δισ.Πάντως μερικές παρατηρήσεις που θέτω υπ όψιν του υπουργείου είναι οι εξής με την μορφή παραδειγμάτων όπου αποδεικνύουν ότι στο σχέδιο νόμου για τον φόρο ακινήτων υπάρχουν... "τρομερές ανισότητες"...που πρέπει να... επανεξεταστούν.
Παράδειγμα (σενάριο):Έστω ακίνητο στον ...Χολαργό που είναι παράδειγμα μιάς μέσης κατάστασης ακινήτου.
Ένα οικόπεδο άκτιστο 500 τμ έχει μοναδιαία αξία 1500¤/μ² και συντελεστή δόμησης στον Χολαργό 1,2 σύμφωνα με τους πίνακες του Υπουργείου θα πληρώσει φόρο 9Χ500τμ=4.500¤.
Εάν το ίδιο οικόπεδο τώρα είναι... κτισμένο με συντελεστή δόμησης στον Χολαργό 1,2 δηλ. 500τμΧ1,2=600τμ και με τιμή ζώνης 2200¤/μ² σύμφωνα με τους πίνακες του Υπουργείου θα πληρώσει φόρο για το σύνολο των διαμερισμάτων στο οικόπεδο αυτό... 5Χ600τμ=3.000¤.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι ένα.... άκτιστο οικόπεδο που δεν παρέχει και καθόλου εισόδημα θα πληρώσει...περισσότερο(!) από ένα οικόπεδο που θα ήταν κτισμένο και θα απέφερε και εισόδημα!

Αντίστοιχα επειδή σε πάρα πολλά οικόπεδα (συνήθως λόγω οικονομικής αδυναμίας) έχει... κτιστεί ένα μέρος από τον συντελεστή δόμησης που δικαιούνται, πχ διπλοκατοικία ή μονοκατοικία σε οικόπεδο που δικαιούται πολύ περισσότερα διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες της διπλοκατοικίας θα πληρώσουν εκτός από τον φόρο που αναλογεί στα διαμερίσματά τους και φόρο για το άκτιστο δικαίωμα του οικοπέδου αέρα σε όσα τετραγωνικά μέτρα δεν είναι κτισμένα και προσαυξημένος κατά περίπου 50% από αυτό που θα πλήρωναν αν ήταν... κτισμένα.Αντίστοιχα συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της Αθήνας αλλά και στις άλλες πόλεις της Ελλάδος με τα εντός σχεδίου οικόπεδα.
Ο συντελεστής φόρου λαμβάνει τιμές από 0,02¤/μ² μέχρι 30,00¤/μ² με μέση τιμή για τα περισσότερα οικόπεδα 6,00-9,00¤/μ².

Στα εκτός σχεδίου οικόπεδα ο συντελεστής φόρου λαμβάνει τιμές από 1,50¤/στρέμμα μέχρι 9,00¤/στρέμμα και μέση τιμή για τα περισσότερα οικόπεδα 4,50¤/στρέμμα.
Από μία πρώτη ματιά παρατηρούμε ότι ο φόρος που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου οικόπεδα είναι περισσότερο από.... χιλιαπλάσιος (!) του φόρου που επιβάλλεται στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. (1 στρέμμα = 1000 τμ)Έτσι π.χ. στη περιοχή της Πεντέλης ένα οικόπεδο 1000 τμ εντός σχεδίου με συντελεστή φόρου 5 θα πληρώσει 5.000¤ ενώ δίπλα του ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου θα πληρώσει με συντελεστή φόρου 4,5 μόνο 4,5¤.

Παρατηρούμε, μόνο από αυτές τις δύο επισημάνσεις, την... υπερβολικότατη αλλά και άδικη υπερφορολόγηση των εντός σχεδίου οικοπέδων σε αναλογία με την φορολόγηση των άλλων κατηγοριών ακινήτων.Παράλληλα παρατηρούμε ότι το κράτος αδικεί και με τους υψηλούς φόρους μεταβίβασης (βλέπε μεγάλες αντικειμενικές αξίες) αλλά και με τον νέο φόρο ΕΝΦΑ τους νομιμόφρονες πολίτες που έχουν αγοράσει για να κτίσουν νόμιμα με άδεια της Πολεοδομίας εντός σχεδίου οικόπεδα σε.... αντίθεση με τους υπόλοιπους που έχουν αγοράσει...εκτός σχεδίου οικόπεδα και τα έχουν κτίσει... παράνομα!

Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα