Στο στε η αξιολογηση των δημοσιων υπαλληλων...

Όλα τα επιχειρήματα τους έβγαλαν από τις νομικές τους φαρέτρες οι δικηγόροι τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ..
όπου συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες πολύ σύντομα διαλύθηκαν.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει
η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος και άλλες συνδικαλιστές οργανώσεις και ζητούν να ακυρωθεί η αξιολόγηση των δημοσίων, κ.λπ. υπαλλήλων.

Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο νόμος 4250/2014 που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, όπως είναι επίσης προσκρούουνστα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ, κ.λπ. υποστηρίζει ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι είναι ανυπόστατες καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων επισήμαναν ότι η αξιολόγηση είναι μια ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπωματικά κριτήρια.

Ακόμη, ξεκαθάρισαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση, η οποία πρέπει να υπάρχει, αλλά αμφισβήτησαν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα. Ακόμη, οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων επισήμαναν ότι το βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας είναι η ποσόστωση στην βαθμολόγηση.

Οι συνήγοροι του δημοσίου τόνισαν ότι η άρνηση των υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση (που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη), καθώς οι αλλεπάλληλες απεργίες για αυτό το λόγο «σημαίνουν ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα, δηλαδή, τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».

Επίσης, υπογράμμισαν, ότι σύμφωνα με το νόμο όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά μισθολογική ή άλλη επίπτωση και μάλιστα αυτή η αρνητική βαθμολόγηση αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους θα διαγραφεί οριστικά από το φάκελό τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα