Στο ανωτατο δικαστηριο επιδιωκει να δικαστει ο τουρκος πρωην επιτελαρχης μπασμπουγ

20:02 8/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Προφυλακισμένος παραμένει ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ μετά τη σύλληψή του στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Εργκένεκον, σε μία πρωτοφανή εξέλιξη για τα δεδομένα της Τουρκίας. Ο συνήγορος του Τούρκου πρώην...
επιτελάρχη δηλώνει ότι θα ασκηθεί έφεση κατά του εντάλματος κράτησης, τονίζοντας επίσης ότι ο στρατηγός θα πρέπει να δικαστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εφόσον απαγγελθούν επίσημα εις βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή τις ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ιλκάι Σεζέρ, δικηγόρος του Ιλκέρ Μπασμπούγ,
δήλωσε ότι ο πρώην επιτελάρχης είχε στενή συνεργασία με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και έμεινε έκπληκτός από τις κατηγορίες σε βάρος του.

Και μόνο η ανάκριση στρατηγού που έχει τελέσει Επιτελάρχης -πολλώ δε μάλλον η προφυλάκισή του- είναι εξέλιξη πρωτοφανής στα χρονικά της γείτονος και θα ήταν αδιανόητη ακόμη και μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπασμπούγ απέρριψε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του -από πολιτικό εισαγγελέα- ως «κωμικοτραγικές» τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Οδηγούμενος στο δικαστήριο, ο Μπασμπούγ είπε χαρακτηριστικά: «Ο 26ος επιτελάρχης της Τουρκικής Δημοκρατίας τέθηκε σε κράτηση με την κατηγορία σχηματισμού και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το αφήνω στην κρίση του μεγάλου τουρκικού έθνους».

Ο Μπασμπούγ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατού από το 2008 ως το 2010, παραμένει κρατούμενος στη φυλακή Σιλιβρί κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Keywords
Τυχαία Θέματα