100% η πληρότητα των μεθ στη β. ελλάδα

Σφίγγει ο κλοιός για τα νοσοκομεία, καθυστερεί η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ

Ζορίζουν τα πραγματα στην Β. Ελλάδα καθώς εξαφανίζονται τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Πλέον για περιστατικά Covid-19 στην Αν. Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη αγωνία για την «τύχη» των ασθενών που θα χρειαστούν στο εξής εντατική θεραπεία, δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις εν λόγω

περιοχές παραμένει υψηλό.

Παρότι τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται μία τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών συνεχίζουν να αυξάνονται και την τρέχουσα εβδομάδα, ως αποτέλεσμα όσων συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν βαριά περιστατικά με Covid- 19, ενεργοποιήθηκε χθες το σχέδιο αεροδιακομιδών του υπουργείου Υγείας, μεταφέροντας τρεις διασωληνωμένους ασθενείς (άνδρες ηλικίας 76, 76 και 73 ετών) που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου Δράμας, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Αθήνας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι και τα τρία κρεβάτια που ελευθερώθηκαν καλύφθηκαν αμέσως με περιστατικά που απαιτούσαν αυξημένη φροντίδα.

Τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid

Η επιβάρυνση του συστήματος υγείας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην 24η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου (που αφορά το διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου). Όπως τονίζεται, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 41 έτη.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 54,1 (από 33,7 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 480 (από 297), που αποτελεί τη νέα υψηλότερη τιμή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 79% (από 67% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (17/11/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους.

The post 100% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα