Στις 8:30 το βράδυ θα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ

Νωρίτερα θα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ, στις 8.30 μ.μ., συγκεκριμένα από τη Δευτέρα (16/11). Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του lockdown.  Επίσης, δεν θα ανοίξουν, τελικά, την Κυριακή (15/11), όπως είχε, αρχικά, προβλεφθεί σε πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4946/Β/10-11-2020).

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο αρμόδιος, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, εξήγησε πως τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 8.30 μ.μ., προκειμένου να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια

τους οι πελάτες και οι εργαζόμενοι (σ.σ.: όσοι δεν έχουν βεβαίωση εργοδότη ή δεν έχουν για μετά τις 9 μ.μ.).

Υπενθυμίζεται πως στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 5 π.μ. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας (με βεβαίωση εργοδότη), υγείας (SMS – επιλογή 1) και ατομικής κίνησης με κατοικίδιο ζώο (SMS – επιλογή 6).

Οσον αφορά στο λόγο που αποφασίστηκε να μη λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ στις 15/11, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε: «Δεν θα ανοίξουν την Κυριακή, διότι αυτή τη στιγμή η ροή είναι απολύτως φυσιολογική. Υπάρχει μεγάλη επάρκεια αγαθών. Επομένως, θα αποφύγουμε την όποια μη αναγκαία κίνηση. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν, κανονικά, Δευτέρα έως Σάββατο».

Ανατιμήσεις
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις τιμών σε κάποιους κωδικούς προϊόντων, π.χ. σε ζυμαρικά, όσπρια και είδη ατομικής υγιεινής. Από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

«Αν δούμε ότι παρεκκλίνουν ή αδικαιολογήτως υπάρχουν αυξήσεις (σ.σ. στις τιμές των αγαθών) θα παρέμβουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο ίδιος υπενθύμισε πως υπάρχουν διατάξεις ως προς τη διασφάλιση της τιμής και της πρόσβασης των καταναλωτών στα αγαθά. «Δεν μπορούν να είναι αποτρεπτικά κάποια αγαθά για τους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι διατάξεις είχαν ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του πρώτου lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να καταθέσει τροπολογία, με την οποία θα επικαιροποιηθούν οι διατάξεις περί αισχροκέρδειας. Μέχρι στιγμής, ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα τεθούν ως τιμές αναφοράς των προϊόντων αυτές που ίσχυαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και ότι θα επεκταθεί η ισχύς των διατάξεων ως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20ής Μαρτίου 2020, τα πρόστιμα για τα κρούσματα αισχροκέρδειας κυμαίνονται από 1.000 έως 1 εκατ. ευρώ, με το ακριβές ύψος αυτών να διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της παράβασης. Οι πολίτες που θα παρατηρήσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας μπορούν να τα καταγγέλλουν στη γραμμή του καταναλωτή: 1520.

The post Στις 8:30 το βράδυ θα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα