Στην τελικη ευθεια το προγραμμα απολυσεων στο δημοσιο...

14:50 6/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Στην τελική ευθεία έχει μπει η ολοκλήρωση της δέσμευσης της κυβέρνησης για 15.000 απολύσεις από το δημόσιο τομέα, αφού έως σήμερα έχουν δει...
την πόρτα της εξόδου περίπου 9.500 δημόσιοι υπάλληλοι και απομένουν άλλοι 5.500. Ο ρόλος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει σχεδόν τελειώσει, μιας και ο «πονοκέφαλος» μεταφέρεται πλέον στις ηγεσίες των υπουργείων που πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις με την Τρόικα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο
ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν γίνει 1.000 απολύσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στα υπουργεία Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης τελειώνει η περίοδος διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι αν δεν επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους, θα απολυθούν και αυτοί.

Μια άλλη «δεξαμενή» για τις επόμενες απολύσεις είναι οι 1.800 πρώην συμβασιούχοι που παρέμεναν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές. Αυτοί έχουν απολυθεί, ωστόσο η Τρόικα ακόμα δεν έχει δεκτεί να συνυπολογιστούν. Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζονται οι πιέσεις να ενταχθούν στους 15.000 και αυτοί οι 1.800 και εκφράζεται αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά, τουλάχιστον ως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς αποτελεί επιθυμία και του Μεγάρου Μαξίμου.

Τέλος στις 15.000 απολύσεις θα συνυπολογιστούν και αυτές που θα γίνουν μετά τον πειθαρχικό έλεγχο που διεξάγεται αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά και τις μονιμοποιήσεις.

Για το επόμενο διάστημα οι στόχοι του κ. Μητσοτάκη πλέον θα είναι ποιοτικοί και όχι ποσοτικοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης, οι μεταρρυθμίσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων και το νέο σύστημα επιλογής των γενικών διευθυντών.
Keywords
Τυχαία Θέματα