Στην πιεση η ελλαδα για την εκτη δοση

Διαδοχικές επαφές για τις διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την οριστικοποίηση της εκταμίευσης της 6ης δόσης βρίσκονται σε εξέλιξη για τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Λουκά Παπαδήμο. Με τους Ευρωπαίους να επιμένουν για την γραπτή δέσμευση των πολιτικών αρχηγών που...
στηρίζουν την κυβέρνηση περί τήρησης των συμφωνηθέντων στις 26 και 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να λυθεί η εκκρεμότητα, και
με φόντο την φιλολογία περί έκδοσης ευρωομολόγου, ο πρωθυπουργός είδε το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Το ευρωομόλογο και παρόμοια εργαλεία μπορούν να παράσχουν τα μέτρα που θα ξεπεράσουν την κρίση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος μετά τη συνάντηση, που έρχεται σε συνέχεια των χτεσινών επαφών του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι χωρίς τη στήριξη των δεσμεύσεων της Ελλάδας από τα πολιτικά κόμματα που σχηματίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο ίδιος ζητά να έχει στα χέρια του τη γραπτή δέσμευση της Ελλάδας πριν από το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την καταβολή της δόσης. Όπως είπε, αναμένει σχετική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και την κοινή δέσμευση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων. Για τον Λουκά Παπαδήμο ανέφερε ειδικότερα πως είναι προσηλωμένος στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει το απόγευμα συνάντηση στην Φρανκφούρτη με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

Επιπλέον, ο κ. Παπαδήμος είχε αργά χτες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα.

Ο κύριος Ομπάμα συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου του εξέφρασε την συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ήταν η πρώτη φορά που ο κύριος Παπαδήμος μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο από την μέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Συν τοις άλλλοις, την Παρασκευή αναμένεται συνάντηση αξιωματούχων Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας με βασικό θέμα στην ατζέντα την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Αυτό αποκάλυψε ο Ολλανδός υπουργός Οικονοικών Jan Kees de Jager μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα πως θα πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση από την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Θα πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχει δέσμευση και από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε και συμπλήρωσε: "Το να λέμε ότι φτάνει ο λόγος μας δεν αρκεί, έχουμε περάσει αυτό το επίπεδο. Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κυρίου Σαμαρά".
Keywords
Τυχαία Θέματα