Στην ομαλοποιηση της χρηματοδοτησης του εοπυυ θα εστιασει ο νεος του προεδρος...

13:30 5/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που σήμερα βρίσκεται με μαύρη τρύπα 1,5 δις ευρώ στα ταμεία του λόγω μη καταβολής ...
των εισφορών υγείας από τους ασφαλιστικούς φορείς, θα είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί – εκ των πραγμάτων – ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το απόγευμα
της Τετάρτης.

Λέκτορας Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με πλούσιο βιογραφικό ο 40χρονος κ. Μπερσίμης χαρακτηρίστηκε ως μία απολύτως συνειδητή επιλογή και λόγω ηλικίας και λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας, από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατά την κατάθεση της σχετικής πρότασης στην Επιτροπή.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας οργανισμός κρίσιμος για τη λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς έχει την ευθύνη της περίθαλψης της πλειονότητας των ασφαλισμένων της χώρας αλλά και γιατί διαχειρίζεται υψηλό προϋπολογισμό, υψηλότερο και από εκείνον του υπουργείου Υγείας.

Η θέση του προέδρου έχει πολιτική βαρύτητα. Επιλέξαμε έναν νέο άνθρωπο με εξαιρετικό βιογραφικό, καθώς έχει ασχοληθεί με εφαρμογές στατιστικής στον τομέα της υγείας. Με αυτην την επιλογή μας δίνουμε δείγμα γραφής για την ανάγκη αξιόπιστης πολιτικής διεύθυνσης για κρίσιμους οργανισμούς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, είπε ο κ. Ξανθός.

Ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας χαρακτήρισε τον ΕΟΠΥΥ κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Μπερσίμης, παρατηρώντας ότι καταγράφονται δυσλειτουργίες ακόμη στον Οργανισμό, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συνένωση των ταμείων. Έθεσε ως μείζονα προτεραιότητα την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ επικεντρώθηκε και στα ζητήματα της αγοράς υπηρεσιών υγείας, της σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους, του κατακερματισμού των υπηρεσιών, της έλλειψης κριτηρίων επιλογής συμβάσεων με φορείς, της οικονομικής εκκαθάρισης των χρεών.

Πρέπει να αναζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Οργανισμού, τόνισε ο κ. Μπερσίμης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των συνταγογραφικων οδηγιών, της εφαρμογής εκπτώσεων, της δημιουργία μονίμων συμβουλευτικών επιτροπών, της αναδιοργάνωση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, και της ολοκλήρωσης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντού για τη διοίκηση του Οργανισμού, έθεσε το ερώτημα στον υπουργό Υγείας αν αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις προς ενίσχυση του Οργανισμού.

Ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος (επί των ημερών του ιδρύθηκε ο ΕΟΠΥΥ) είπε στον κ. Μπερσίμη ότι αυτό που θα αναλάβει είναι ό,τι βαρύτερο και δυσκολότερο στον χώρο της υγείας. Πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, του είπε, σαν μια νοικοκυρά που υποδέχεται φίλους με άδειο ψυγείο, αλλά πρέπει κάτι να τους προσφέρει. Ετσι κι εσείς χωρίς χρήματα πρέπει να παρέχετε πολλές υπηρεσίες.

Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Κώστας Μπαργιώτας κατήγγειλε ότι η επιλογή του κ. Μπερσίμη έγινε κατά παράβαση κάθε διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας, διότι δεν έγινε γνωστή η διαδικασία επιλογής των βιογραφικών. Χαρακτηρισε μάλιστα την διαδικασία προσχηματική αφού το όνομα του κ. Μπερσίμη είχε διαρρεύσει από τον περασμένο Μάρτιο κα προτού καν γίνει η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας.

Το θέμα των συμβάσεων με νέους γιατρούς έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας. Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έδωσε θετική ψήφο στον κ. Μπερσίμη – οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό ή δήλωσαν «παρών».
Keywords
Τυχαία Θέματα