Στην αθηνα για τεσσερις ημερες η αφροκρεμα των ελληνων επιστημονων της διασπορας...

10:45 25/6/2015 - Πηγή: Fimotro
«Γέφυρα» ώστε τα πλέον φωτεινά μυαλά των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς να «επιστρέψουν» στην γενέτειρά τους...
και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, «χτίζει» το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», οργανώνοντας για 3η συνεχή χρονιά το ελληνικό φόρουμ για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Εμβληματικές μορφές στο χώρο της επιστήμης, όπως ο καθηγητής κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος από τους πρωτεργάτες της θεωρητικής φυσικής του CERN, αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα,
από την Δευτέρα 29 Ιουνίου έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου, όποτε και θα διεξαχθεί το συνέδριο στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου, σήμερα το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρό του κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο, να καλεί τους εκπροσώπους του Τύπου να συμβάλλουν ώστε να γίνει γνωστό στους Έλληνες του εξωτερικού ότι «υπάρχει μια γωνία στην πατρίδα τους όπου θα μπορούν να επιστρέφουν».

Όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος κατά τη φετινή διοργάνωση «θα βραβεύσουμε τον κ. Ηλιόπουλο έναν άνθρωπό που ήταν στη λίστα για το βραβείο Νόμπελ».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος επισήμανε: «Φιλοδοξούμε μέσα από αυτό το φόρουμ να ανέβει το ακαδημαϊκό επίπεδο και να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε ότι το φόρουμ θα συμβάλει στην προσπάθεια για ανάπτυξη για την οποία όλοι μιλούν αλλά ελάχιστοι δείχνουν να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι».

Από τους 150 συνολικά ομιλητές του συνεδρίου οι περίπου 100 είναι Έλληνες του εξωτερικού, «από τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας επιστήμονες όσο και επιχειρηματίες».

Σκοπός του φόρουμ είναι:

- Η ανάπτυξη συνεργασίας με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς – αιχμής με μεγάλη σημασία για την οικονομία,

- Η διερεύνηση της λειτουργίας κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών (δυο χρόνια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, δυο χρόνια στην Ελλάδα),

- Η σύναψη συνεργασιών για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και

- η ανάπτυξη αμφίδρομων μετακινήσεων νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να ελεγχθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.

Διακεκριμένοι ομιλητές

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λάβουν χώρα 21 workshops και περισσότεροι από 150 διακεκριμένοι επιστήμονες, στους τομείς της νανοτεχνολογίας, ενέργειας – περιβάλλοντος, βιοεπιστημών, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών καθώς και τεχνολογιών επιταχυντών με προσφορά στην κοινωνία θα ανέβουν στο βήμα του ομιλητή.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών είναι: ο κ. Δημήτρης Αντωνιά καθηγητής στο MIT, Δημήτρης Νανόπουλος, καθηγητής Φυσικής, Βασίλης Ντζιαχρήστος επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης, Nava Swersky-Sofer πρόεδρος της International Commercialization Alliance και Barret Bryant καθηγητής τμήματος Computer Sciensce and engineering στο Πανεπιστημιο του Νorth Texas.

To πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ: http://events.demokritos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα