Στην αντιευρωπαϊκη ψηφο πονταρει η ολλανδικη ακροδεξια

08:52 24/4/2012 - Πηγή: Fimotro
«Εκλογές αμέσως» ζητούσε ο ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς από το Άμστερνταμ ήδη το Σάββατο, μερικά λεπτά μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το πακέτο λιτότητας, βάζοντας το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πολιτικό του στοίχημα: Από ρυθμιστής, που ήταν μέχρι τώρα, φιλοδοξεί να «καβαλήσει» το...
αντιευρωπαϊκό ρεύμα και να περάσει στο προσκήνιο της ολλανδικής πολιτικής σκηνής, ενισχυμένος πλέον από την αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας.

Η παραίτηση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μαρκ Ρούτε, που βασιζόταν στις ψήφους του κόμματος του Βίλντερς για να περνάει την πολιτική της από το Κοινοβούλιο, έκανε
-μεταξύ άλλων- την Ολλανδία έναν από τους λόγους ανησυχίας στις αγορές για την Ευρωζώνη.

Αποσύροντας την στήριξή του στο σχήμα Ρούτε, ο Βίλντερς θέλει να περάσει στην «πρώτη εθνική», παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την επιρροή του να υποχωρεί.

Τορπιλίζοντας όμως το πακέτο λιτότητας, μετά από (άκαρπες) συζητήσεις επτά εβδομάδων, ελπίζει ότι θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει το αντιευρωπαϊκό ρεύμα, την αντίθεσή του στις περικοπές και τα πρόσφατα... φωτογραφικά του ενσταντανέ με δραχμές έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Ολλανδία.

Το εάν ο Βίλντερς θα βγει κερδισμένος ή χαμένος από το στοίχημα θα φανεί από τις πρόωρες εκλογές, η διενέργεια των οποίων είναι πιθανή για τον Ιούνιο. Η Ολλανδία όμως, του «επισφαλούς» ΑΑΑ από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, μπήκε ξαφνικά στο κλίμα ταραχής στις αγορές την στιγμή που παλεύει να αποφύγει την ύφεση και να βάλει σε πλήρη τάξη τα δημοσιονομικά της στοιχεία, υπό το βλέμμα των Βρυξελλών.

Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν στους πίνακες των χρηματιστηρίων: Τα επιτόκια των δεκαετών ολλανδικών ομολόγων βρέθηκαν τη Δευτέρα σε ρεκόρ τριείας -εξέλιξη που, ευτυχώς, δεν αναμένεται να έχει διαρκές πρακτικό αντίκρυσμα, αλλά είναι σίγουρα ενδεικτική του κλίματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα