Στη σκια του προσφυγικου-μεταναστευτικου το πρωτο ταξιδι τσιπρα στην τουρκια...

22:15 3/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Στην σκιά του προσφυγικού-μεταναστευτικού και υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται...
για ταξίδι στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε χθες το βράδυ τηλεφωνικά με τον κ. Νταβούτογλου και και τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός
επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, Νταβούτογλου και Τσίπρας συζήτησαν και το προσφυγικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε στον κ. Νταβούτογλου την αποδοχή της πρόσκλησης που ο τούρκος πρωθυπουργός τού είχε απευθύνει στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να επισκεφθεί την Τουρκία.
Ήδη υπάρχει διερεύνηση των ημερομηνιών για το ταξίδι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου της πρωθυπουργίας του Αλέξης Τσίπρας είχε αποφύγει το ταξίδι στην Άγκυρα. Το θέμα τίθεται πλέον επιτακτικά μέσα στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τη συνεννόηση με την κυβέρνηση της Τουρκίας ζητούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως οι Γερμανοί. Πίεση προς αυτή την κατεύθυνση ασκεί η γερμανική πλευρά και το έθεσε καθαρά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το κλειδί για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος το κρατά η Τουρκία η οποία μπορεί να ελέγχει τις προσφυγικές ροές. Η Τουρκία βέβαια είναι η πλέον επιβαρυμένη χώρα καθώς στα κέντρα υποδοχής που έχει στο έδαφός της είναι καταγεγραμμένοι περί τους 2.000.000 πρόσφυγες από την Συρία ενώ ακόμη 1.500.000 εκτιμάται ότι είναι διάσπαρτοι στην Επικράτειά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να γίνουν hot spots στο έδαφος της Τουρκίας, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και θα εφοδιάζονται με έγγραφα όσοι δικαιούνται ασύλου ή θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους όσοι δεν είναι πρόσφυγες αλλά παράνομοι μετανάστες. Η ΕΕ ζητά επίσης από την Τουρκία να αστυνομεύσει καλύτερα την επικράτειά της. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά. Η ελληνική πλευρά πιέζεται να δεχθεί κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την τουρκική ακτοφυλακή που θα ανοίξει αμέσως θέμα χωρικών υδάτων και κυριαρχίας. Το ζήτησαν αυτό από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπως και ο κ. Σταϊνμάγερ στην επίσκεψή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτοβουλία της Γερμανίας -μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία- βρίσκεται στην διαδικασία της διαμόρφωσης του Action Plan με την τουρκική κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού. Η Άγκυρα ζητά μία σειρά ανταλλάγματα από σημαντική οικονομική ενίσχυση, που μετριέται σε δις ευρώ μέχρι ξεπάγωμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Στην συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ρώτησε πώς μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν στην γείτονα υπάρχουν φυλακίσεις πολιτικών αντιφρονούντων; Ξεχωριστό θέμα είναι και το κυπριακό καθώς η Τουρκία δεν έχει μεταβάλλει την στάση της και εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έμπειροι πολιτικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις και την συμπεριφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό θεωρούν ότι ο Ερντογάν που έχει την πραγματική εξουσία, θα το εκμεταλλευτεί για να προωθήσει τις επιδιώξεις του. Ενδεχομένως να περιορίσει την ροή των προσφύγων για κάποιο χρονικό διάστημα όσο θα συζητά τα ανταλλάγματα για να την απελευθερώσει ξανά στην συνέχεια.
Keywords
Τυχαία Θέματα