Στε : καθε δικαστης τουλαχιστον 120 υποθεσεις στον χρονο

09:44 10/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Κάθε δικαστής σε διοικητικό εφετείο θα πρέπει να φέρνει εις πέρας τουλάχιστον 120 δικαστικές υποθέσεις. Αυτή την εντολή έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα...
στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, 440.000 υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια είναι σε εκκρεμότητα ενώ υπάρχουν περιπτώσεις
όπου γίνεται εκδίκαση σε 5 χρόνια.
Γι' αυτό το ΣτΕ ζητά τη χρέωση τουλάχιστον 120 υποθέσεων το χρόνο σε κάθε δικαστή καθώς υπήρξαν δικαστήρια με μικρό αριθμό διεκπεραίωσης υποθέσεων.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, ο νεότερος κανονισμός του οποίου προβλέπει ότι δεν μπορεί να ανατίθενται σε κάθε δικαστή περισσότερες από 12 υποθέσεις κατά μήνα, γεγονός που είχε προκαλέσει, κατά πληροφορίες, τις έντονες αντιδράσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος, εύλογα, είχε υποστηρίξει ότι με τους ρυθμούς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση απονομής δικαίου.
Το συγκεκριμένο Διοικητικό Εφετείο παρουσιάζει, σε σύγκριση με ανάλογης δυναμικότητας δικαστήρια, τον μικρότερο αριθμό διεκπεραιωμένων υποθέσεων πανελλαδικά. Πρόκειται για δικαστήριο δυναμικότητας 5 εφετών, ενώπιον του οποίου συζητηθήκαν το περασμένο έτος 357 υποθέσεις. Δηλαδή, 70 περίπου υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως, ο οποίος συμμετείχε σε μία δικάσιμο κατά μήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα