ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ

Την επικράτηση του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Τυνησία ανακοίνωσε βάσει προκαταρκτικών αποτελεσμάτων το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα σπεύδοντας πάντως να καθησυχάσει τη Δύση ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται από την επικράτησή...
του.

Ηγετικός στέλεχος του κόμματος που συντόνισε την προεκλογική εκστρατεία επισήμανε ότι το κόμμα «θα κάνει κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσει μία σταθερή πολιτική συμμαχία στην εθνοσυνέλευση» και πρόσθεσε ότι «καθησυχάζουμε τους επενδυτές και τους διεθνείς οικονομικούς εταίρους».

Το Ενάχντα βασίζει την εκτίμησή του ότι προηγείται σε εθνικό επίπεδο και σε πολλές περιφέρειες στην καταμέτρηση του 30% των ψήφων. Άλλες εκτιμήσεις, και πάλι από κομματικά στελέχη, μιλούν για ένα τελικό ποσοστό γύρω στο 40% ενώ σε κάποιες περιφέρειες μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Ωστόσο, μάλλον δεν πρόκειται να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

«Δεν είμαστε πολύ μακριά από το 40%, ίσως να είναι λίγο λιγότερο, όμως είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα σε 24 [από τις 27] περιφέρειες», είπε στο AFP ο Σαμίρ Ντιλού, μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών –στις οποίες οι διεθνείς παρατηρητές δεν βρήκαν ατασθαλίες– θα ανακοινωθούν επίσημα το απόγευμα της Τρίτης. Η συμμετοχή έφτασε το 90%.

Ενώ όμως η επικράτηση του Ενάχντα είναι σχεδόν σίγουρη, εκπλήξεις κρύβει η κατάταξη των άλλων κομμάτων.

Σε πολλές περιφέρειες φαίνεται ότι έρχεται δεύτερο το Κογκρέσο για τη Δημοκρατία του ακτιβιστή Μοντσέφ Μαρζούκι που είχε διωχτεί από το καθεστώς του Μπεν Άλι. Το κοσμικό κόμμα είναι αρκετά πιθανό ότι θα συνεργαστεί με το Ενάχντα. Αντίθετα, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα για το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα που ήταν ο κυριότερος φορέας της αντιπολίτευσης επί Μπεν Αλί.

Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της επόμενης ημέρας των εκλογών θα παρακολουθείται στενά από τη Δύση σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.

Η Τυνησία είναι χώρα του μετριοπαθούς ισλάμ με, κατά γενική παραδοχή, προοδευτική νομοθεσία για τις γυναίκες και τα οικογενειακά ζητήματα.

Το Ενάχντα –που σε πολλά σημεία κινείται στο δρόμο του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν– θεωρεί ότι οι ισλαμικές αξίες πρέπει να είναι στο κέντρο της νομοθεσίας αλλά παράλληλα τονίζει ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Ωστόσο μέλος της Human Rights Watch μιλώντας στο Associated Press βρίσκει μάλλον ασαφείς τις διακηρύξεις του κόμματος για το ζήτημα.

Την ίδια ώρα με τη διαφαινόμενη επικράτηση του Ενάχντα στη Τυνησία, η Δύση παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ίσως κάποια ανησυχία τις διακηρύξεις των μετριοπαθών ισλαμιστών της Λιβύης οι οποίοι επίσης φέρνουν τη σαρία στο επίκεντρο των νέων νόμων. Πάντως, τόσο η Λιβύη όσο και η Τυνησία θα φτιάξουν νέα συντάγματα τους επόμενους μήνες και, σε κάθε περίπτωση, εκεί θα διατυπωθούν σαφέστερα οι προθέσεις των κυβερνήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα