Σορος: μονο η εκτ μπορει να σταματησει την κριση εμπιστοσυνης

Tην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να σταματήσει - όπως λέει - μία "αυτοεκπληρούμενη κρίση εμπιστοσύνης, ζητά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. Μάλιστα, ο μεγαλοεπενδυτής εκτιμά πως η αγορά ομολόγων της ευρωζώνης... αντιμετωπίζει μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που πέρασε το τραπεζικό σύστημα το 2008.
"Καθώς οι αρχές συνεχίζουν να θεωρούν τα κρατικά ομόλογα ως τον ασφαλή πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυτός ο φαύλος κύκλος απειλεί την σταθερότητα των χρηματοοικονομικών
οργανισμών όχι μόνο στην ευρωζώνη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο", αναφέρει ο Σόρος σε άρθρο που συνυπογράφει με τον Πίτερ Μποφινγκερ του Πανεπιστημίου Wurzburg στους Financial Times.Χωρίς να υπάρξει δράση, ο Σόρος εκτιμά ότι οι υφεσιακές πιέσεις θα ενταθούν, καθιστώντας την κατάσταση στην αγορά ομολόγων χειρότερη. "Είναι ένας τέλειος φαύλος κύκλος", επισημαίνει στο άρθρο."Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τεστάρουν την ΕΚΤ και θέλουν να ανακαλύψουν τι μπορεί να κάνει", γράφει στο άρθρο του ο Σόρος. Προσθέτει μάλιστα πως "η κεντρική τράπεζα πρέπει να σταματήσει το bond run με οποιοδήποτε κόστος, διότι τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του κοινού νομίσματος".Ο κάλυτερος τρόπος για να το κάνει αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να θέσει άμεσα ένα πλαφόν στην απόδοση των κρατικών ομολόγων που εκδίδονται από κυβερνήσεις που εφαρμόζουν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και δεν υπόκεινται σε προγράμματα προσαρμογής.Όπως τονίζει ο Σόρος, τοποθετώντας το πλαφόν στο 5% και σταδιακά μειώνοντας στη συνέχεια το κόστος δανεισμού όσο επιτρέπουν οι συνθήκες, η ΕΚΤ θα πρέπει να προετοιμαστεί να αγοράσει απεριόριστα ομόλογα μέχρι η αγορά να καταλάβει ότι η κεντρική τράπεζα θα υπερασπιστεί τα βασικά επίπεδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα