Σκοτωσε κολυμβητη με το ταχυπλοο

10:27 17/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα της Τετάρτης ένας 47χρονος αστυνομικός όταν την ώρα που κολυμπούσε πέρασε από πάνω του ταχύπλοο! Ο άτυχος αστυνομικός είχε πάει με τον 15χρονο γιο του στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά στον...
Βόλο για υποβρύχιο κολύμπι, χρησιμοποιώντας μάσκα και πέδιλα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την ώρα που συνέβη το ατύχημα κολυμπούσαν σε απόσταση περίπου 60 μέτρων από την ακτή ψάχνοντας για πεταλίδες.
Ο 25χρονος χειριστής του ταχυπλόου, που είναι υποπλοίαρχος στο Εμπορικό Ναυτικό, αποδείχθηκε - από το αλκοτέστ
στο οποίο τον υπέβαλαν οι λιμενικοί - ότι οδηγούσε μεθυσμένος και χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του Βόλου.
Ο 47χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με λιμενικούς, η ζωή του 15χρονου - που υπέστη σοκ - δεν διατρέχει κίνδυνο.
Σε ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρεται ότι πατέρας και γιος ήταν σε απόσταση περίπου 60 μέτρων από την ακτή. Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτής χειριστών ταχυπλόων σκαφών Φώντας Σιδέρης, «ο χειριστής ταχυπλόου είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το σύνηθες σημείο όπου μπορεί να φθάσει ο τελευταίος κολυμβητής. Και σε καμία περίπτωση σε αυτήν την απόσταση δεν πρέπει να κινείται με ταχύτητα πάνω από πέντε κόμβους. Τα 200 μέτρα είναι η απόσταση ασφαλείας από κάθε ακτή και το σκάφος πρέπει να κινείται με πολύ αργή ταχύτητα».
Στην περίπτωση που πρόκειται για οργανωμένη παραλία, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν, ο χειριστής ταχυπλόου είναι υποχρεωμένος να κινείται σε απόσταση 100 μέτρων από τα σημεία όπου είναι τοποθετημένες οι σημαδούρες. Εάν στην παραλία υπάρχει δίαυλος για να βγαίνει το ταχύπλοο (αφορά τους ενοικιαστές τζετ σκι, εκπαιδευτές θαλάσσιου σκι και άλλων αθλημάτων), τότε ο χειριστής δεν πρέπει να κινείται με ταχύτητα πάνω από πέντε κόμβους.
Εάν στη θάλασσα υπάρχει ψαροντουφεκάς, ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να έχει σημαδούρα και ο χειριστής ταχυπλόου δεν πρέπει να πλησιάζει τη σημαδούρα σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων. Οπως επισημαίνει ο κ. Σιδέρης, στην περίπτωση που προκληθεί ατύχημα ο χειριστής είναι υποχρεωμένος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο θύμα και να ενημερώσει το λιμεναρχείο. «Αυτό γίνεται είτε μέσω VHF (στο κανάλι 12 για όλα τα λιμεναρχεία και στο κανάλι 19 για το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά), είτε καλώντας από το κινητό το 108 που είναι η Αμεση Δράση του Λιμενικού».
Keywords
Τυχαία Θέματα