ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ...

09:51 6/11/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος της Κυριακής)
Αποφασισμένος να επιμείνει στον δρόμο των κορυφαίων πρωτοβουλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας, παρά την απόλυτη άρνηση του Αντ. Σαμαρά, δείχνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Εχοντας στα χέρια του "νωπή" την ψήφο...
εμπιστοσύνης που του παρέσχε η Κοινοβουλευτική
του Ομάδα, ο κ. Παπανδρέου σπεύδει να προσδιορίσει τα "επόμενα βήματα", τον "ορίζοντα" και το πλάνο, αλλά και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης που πρέπει μέσα στις προσεχείς ημέρες να πετύχει νέους "άθλους" στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. "Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρξει κενό στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ολα θα γίνουν όπως πρέπει και όλα θα γίνουν στο φως της ημέρας", φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός στους στενούς συνεργάτες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Με την παραπάνω φράση -τονίζουν συνεργάτες του- ο κ. Παπανδρέου ήθελε να καταδείξει την ανάγκη υλοποίησης του "Οδικού Χάρτη" που θα επιτρέψει στη χώρα την παραμονή της στο ευρώ, ενώ παράλληλα ο ίδιος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει όρους ευρύτατης συναίνεσης. Οι εξελίξεις λοιπόν φαίνεται ότι θα είναι καταιγιστικές, ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθειά του να ολοκληρώσει με επιτυχία την επιχείρηση σωτηρίας διά της συγκρότησης εθνικού μετώπου.
Τα σενάρια που επικρατούν αυτήν τη στιγμή και συζητά ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας έτοιμος να ακούσει και να συζητήσει όποια άλλη πρόταση, είναι τέσσερα. Ξεκινούν από το ιδιαίτερα ισχυρό και καταλήγουν στο απόλυτα αδύναμο και θνησιγενές.

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
1. Το πρώτο σενάριο, αυτό της συγκρότησης του "μεγάλου συνασπισμού" δυνάμεων, είναι η βασική προτεραιότητα και επιλογή του πρωθυπουργού. Προϋποθέτει τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία, εφόσον συμφωνηθεί, εκτιμάται ότι θα παρακινήσει και θα κατευθύνει στον δρόμο της συνεργασίας και άλλα κόμματα. Η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν και εφόσον δεν τροποποιηθεί παραμένει βασικό εμπόδιο, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Παπανδρέου διαμηνύει ότι "ούτε μπλοφάρει" ούτε σκοπεύει να αθετήσει τις δεσμεύσεις του". Ο "μεγάλος συνασπισμός", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, μπορεί πάντως να επιτευχθεί εάν επικρατήσουν συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και με την πλήρη αποσαφήνιση των προθέσεων κυρίως των κ.κ. Παπανδρέου-Σαμαρά.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιδιώκει να παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Τι αντιπροτείνει; Κατ' αρχάς είναι της άποψης ότι ενός ευρύτατου σχήματος επικεφαλής πρέπει να ηγηθεί πολιτικό στέλεχος. Οι πληροφορίες επιμένουν δε ότι στις προτάσεις του πρωθυπουργού είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Β. Βενιζέλος, αλλά συζητά και εισηγήσεις π.χ. για τον κ. Παπαδήμο και δύο αντιπροέδρους (Βενιζέλο, Δήμα...). Δεν πρόκειται ωστόσο να "γαντζωθεί" στην πρόταση αν ακουστεί οποιαδήποτε άλλη λύση-εγγύηση για την πρωθυπουργία από την άλλη
Keywords
Τυχαία Θέματα