Σε κοινη θεση για το προσφυγικο κατεληξαν οι "28"

07:53 18/3/2016 - Πηγή: Fimotro
ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε κοινή θέση για το προσφυγικό κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σημειώνοντας ότι η μπάλα περνά τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας...
Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την δυνατότητα επίτευξης της τελικής συμφωνίας με την Τουρκία.
«Οι 28 έχουμε
καταλήξει στα βασικά σημεία με τη Τουρκία» δήλωσε η Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας το κλίμα ως εποικοδομητικό, σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει ότι οι διαπραγματεύσεις της Παρασκευής δεν θα είναι εύκολες.
Σε σημερινές της δηλώσεις, η Μέρκελ είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.
Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την ευτυχή κατάληξη» δήλωσε από την πλευρά του ο Ολάντ, ενώ ο Μισέλ υπογράμμισε ότι «η συμφωνία με την Τουρκία είναι μια πιθανότητα, όχι μια βεβαιότητα» και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί «λευκή επιταγή» στην Άγκυρα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φάνηκε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της Συνόδου, τονίζοντας όμως πως θα χρησιμοποιήσει το βέτο του αν αυτό «κριθεί απαραίτητο». Όμως η πιο χαρακτηριστική δήλωση για την αυριανή διαπραγμάτευση έκανε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που είπε χωρίς να ονομαστεί πως δεν θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της κοινής θέσης των 28 καθώς «σε ένα παιχνίδι χαρτιών, δεν δείχνεις τα χαρτιά σου στον αντίπαλο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναχωρώντας από την Άγκυρα για τις Βρυξέλλες, έστειλε μήνυμα προς την ΕΕ, ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί πρόταση που θα μετατρέψει την χώρα σε «ανοιχτή φυλακή για μενάστες».
Keywords
Τυχαία Θέματα