ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΔΙΜΗΝΟΥ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

13:32 23/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ έφτασε σε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, λόγω ανησυχιών των επενδυτών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 1,24 ελβετικών φράγκων, φθάνοντας έως... και τα 1,2345 φράγκα. Σε σχέση με το δολάριο, υποχωρούσε το πρωί κατά 0,8% και διαμορφώθηκε στα 1,4044 δολάρια. Δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ σημειώνει τις δηλώσεις του
πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά προσθέτει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανησυχίες στους επενδυτές για κάποιας μορφής αναδιάρθρωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ανησυχία για την εμβάθυνση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη - μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κατά τρεις βαθμίδες και την προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor’s για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ιταλίας την περασμένη Παρασκευή - προκάλεσε μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific υποχωρούσε κατά 2,1% πριν από το κλείσιμό του, η μεγαλύτερη μείωση από τις 15 Μαρτίου.Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, η προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας ενέχει τον κίνδυνο ντόμινο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με υψηλό χρέος. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας κ. Κριστιάν Νουαγιέ δήλωσε, ωστόσο, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα ντόμινο στην Ευρωζώνη, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, είναι διαφορετικής φύσης.Ο κ. Νουαγιέ τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα. Η αναδιάρθρωση θα έπληττε, πρόσθεσε, τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, καθώς ένας μεγάλος όγκος του χρέους διακρατείται από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Γάλλος τραπεζίτης ζήτησε δραστικές μεταρρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, το οποίο, όπως είπε, είναι πιο οξύ από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα