Σε απεργιας διαρκειας οι εργαζομενοι στην ευαθ

Σε απεργία διαρκείας προτίθενται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης αντιδρώντας τόσο στις περικοπές των μισθών που επιβάλλονται με την χτεσινή εγκύκλιο όσο και στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Οπως είπε ο...
πρόεδρος των υπαλλήλων της ΕΥΑΘ Δ.Βασιλειάδης
οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα έφτασαν το 32%, ενώ οι μέσες απολαβές ετησίως είναι σήμερα στα 26.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν έχει συνυπολογιστεί η κράτηση του 3% για το ταμείο αλληλεγγύης. Αν γίνει κάτι τέτοιο θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες μειώσεις και το θέμα αυτό θα συζητήσει ο πρόεδρος των εργαζομένων τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Υποδομών Μ.Βορίδη. Πάντως αυτό που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι η δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης, αφού όπως λένε η γαλλική εταιρεία που επιδιώκει να πάρει την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΑΘ, θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους.
«Ζούμε σε έναν πόλεμο, ακήρυκτο αλλά πόλεμο». Αυτά ήταν το λόγια του πρόεδρου των χειριστών στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Γιώργου Σπανόπουλου όταν πληροφορήθηκε τα της νέας εγκυκλίου για να προσθέσει ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και θυμωμένοι. Οπως είπε ήταν συνολικά στον ΟΛΘ περί τους 700 εργαζόμενοι και έμειναν 420 ενώ ήδη οι μισθοί τους έχουν μειωθεί σε ποσοστό 20-22%. Ο ίδιος με 30 χρόνια δουλειάς παίρνει σήμερα καθαρά 22.000 ευρώ το χρόνο. «Δηλ. τι θα κάνουν σ΄αυτούς που παίρνουν κάτω από 2.000 ευρώ το μήνα. Δεν μας λέει η εγκύκλιος πόσο θα μειωθεί ακόμη ο μισθός τους» όπως λέει.
Keywords
Τυχαία Θέματα