Σε αχαρτογραφητα νερα οι δημοσκοποι

13:50 3/7/2015 - Πηγή: Fimotro
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟ "ΝΑΙ" ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Μια πολύ σημαντική παράμετρο -την οποία κανένα ΜΜΕ δεν έχει υπολογίσει- παρουσιάζει το Fimotro, ως προς τις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα
της Κυριακής. Για τους...
Έλληνες δημοσκόπους είναι η πρώτη φορά που καλούνται να διερευνήσουν ένα εγχώριο δημοψήφισμα για να προσεγγίσουν το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ. Μόλις 2-3 Έλληνες δημοσκόποι έχουν μια μικρή εμπειρία από δημοψήφισμα, όταν είχαν συνεργαστεί πριν από περίπου 6 χρόνια με Κυπριακές εταιρείες μετρήσεων για το ΟΧΙ και το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν. Εκεί όμως απλά συνεργάστηκαν με άλλες εταιρείες και επιπλέον το ΟΧΙ ήταν πολύ μπροστά στο δημοψήφισμα της Κύπρου.
Εδώ στην Ελλάδα, προηγούμενη εμπειρία για τους δημοσκόπους δεν υπήρξε κατά το παρελθόν. Όταν πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δημοψήφισμα για το Πολιτειακό, δεν υπήρχαν εταιρείες μετρήσεων. Κατά συνέπεια είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες μετρήσεων θα δοκιμαστούν σε αυτό το επίπεδο την Κυριακή.
Δημοσκόπος που μίλησε πριν από λίγο στο Fimotro, μας έλεγε ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν διενεργήσει. Ακόμα μας έλεγε ότι δεν γνωρίζει εάν οι πολίτες στις τηλεφωνικές απαντούν με ειλικρίνεια γι αυτό που θα ψηφίσουν την Κυριακή.
Επί της ουσίας τα πραγματικά συμπεράσματα των δημοσκόπων βγαίνουν κυρίως από την παράσταση νίκης ("το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ πιστεύετε ότι θα κερδίσει την Κυριακή;) που βγάζει με μεγάλη διαφορά νικητή το ΝΑΙ αλλά και από άλλα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από επιπλέον ερωτήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι δημοσκόποι.
Μέχρι το βράδυ θα υπάρχει μια σοβαρή καταγραφή των τάσεων της κοινής γνώμης καθώς τα δείγματα μεγαλώνουν συνεχώς και θεωρούνται πλεον αρκετά αξιόπιστες οι μετρήσεις. Όμως υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, περίπου στο 10% το οποίο κινείται πιο κοντά στο ΝΑΙ, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.
Αυτά προς το παρόν...
Fimotro
Keywords
Τυχαία Θέματα