Σε 20ημερη κατασταση εκτακτης αναγκης κηρυχθηκε πολη του καζακσταν

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ κήρυξε την πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ζαναοζέν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας για 20 ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε δέκα άτομα. Οι συγκρούσεις...
ξεκίνησαν, όταν η αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει από μια πλατεία εργάτες από εργοστασίο παραγωγής πετρελαίου, οι οποίοι έκαναν κατάληψη εδώ και έξι μήνες διεκδικώντας καλύτερες πληρωμές.

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και
των εργατών, που σκίασαν και τους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας. Η επέτειος και ο στολισμός της πλατείας ήταν η αρχική αιτία για την απομάκρυνση των καταληψιών εργατών.

Στη διάρκεια των επεισοδίων οι εργάτες επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο και στο κτίριο της με βρετανική έδρα πετρελαϊκής εταιρείας KazMunaiGas Exploration Production.

Οι ταραχές είναι πολύ σπάνιες στο Καζακστάν, χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στην Κεντρική Ασία, όπου ο 71χρονος Ναζαμπάγεφ κυβερνά με σιδερένια πυγμή για περισσότερα από 20 χρόνια.

Στη διάρκεια των δύο αυτών δεκαετιών, στη χώρα έχουν έρθει μαζικές επενδύσεις από το εξωτερικό, κυρίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η αστυνομία απέδωσε την απαρχή των επεισοδίων σε «επίθεση από χούλιγκαν».

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ναζαρμπάγεφ εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο απαγορεύονται οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, περιορίζονται οι ελευθερίες στις μετακινήσεις γύρω από την πόλη, ενώ θέτει και περιορισμούς στην είσοδο και την έξοδο από την πόλη.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται αμέσως σε εφαρμογή, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, και θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 5 Ιανουαρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα