Σαλο αντιδρασεων προκαλεσαν οι "αντιφατικεσ" δηλωσεις συριζα για τον ενφια την φορολογηση και τον εσωτερικο δανεισμο

08:21 16/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα συνεχίζεται το "αλαλούμ" με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της... χώρας. Αυτήν την φορά, οι αντιφατικές δηλώσεις αφορούν την φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και τον εσωτερικό δανεισμό. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε χθες ότι ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί, τουλάχιστον, όπως είπε, στο 50%. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24, ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά ότι : «η φορολογία θέλει πολλούς συντελεστές. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε με το Περιουσιολόγιο τα πραγματικά εισοδήματα, θα πρέπει τουλάχιστον ο ανώτατος να είναι στο 50%» προκαλώντας έτσι σάλο σε ότι ισχύει μέχρι σήμερα αλλά και την αντίδραση της ΝΔ. Η επιβολή επίσης του ΕΝΦΙΑ στην μεγάλη περιουσία που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αντιδράσεις αφού μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι η μεγάλη περιουσία με αποτέλεσμα στο θέμα να τοποθετηθούν πολλά στελέχη της κυβέρνησης και όχι μόνο.

Για σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων στη μεσαία τάξη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη η οποία δήλωσε σχετικά:

"Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και στη θέση του ετοιμάζεται να θεσπίσει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη. Γι' αυτό και η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει παράδεισο τον ΕΝΦΙΑ απέναντι στο ΦΜΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ο στενός του συνεργάτης και στέλεχος του οικονομικού του επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κρύβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους φόρους στο σύνολο των εισοδημάτων και της περιουσίας με ανώτατο συντελεστή 50%! Οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα οδηγούν την οικονομία σε νέο Μνημόνιο καταστρέφοντας εκείνους που άντεξαν την κρίση. Τη μεσαία τάξη", αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ τονίζοντας χαρακτηριστικά:

"Ας ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το τι είναι μεγάλη περιουσία και ας αφήσουμε τα αδιαφανή σενάρια περί κατάργησής του, αν υποθέσουμε ότι μεγάλη περιουσία είναι ακίνητα ύψους 300.000 ευρώ τότε μιλάμε για 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δηλαδή το σύνολο των μικρομεσαίων οικονομικά πολιτών όπου θα κληθούν να πληρώσουν τα τετραπλάσια ακόμα και πενταπλάσια ποσά ΕΝΦΙΑ από αυτά που θα πλήρωναν μέχρι σήμερα!
Αυτή είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Κάθε φορά που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τις προτάσεις του αποκαλύπτεται και πιο επικίνδυνος.
Αναφέρεται και στο «βραχυχρόνιο δανεισμό» της Ελλάδας, ύψους 120 δισεκατομμυρίων!
Αν είχαμε τέτοιο καθαρό βραχυχρόνιο δανεισμό, το χρέος μας θα ήταν πάνω από 400 δισεκατομμύρια!", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Στην απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζονται τα εξής:

"Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κρύβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους φόρους στο σύνολο των εισοδημάτων και της περιουσίας με ανώτατο συντελεστή 50%!» Μήπως η κα Σπυράκη δεν πληρώνει φόρους στην Ελλάδα; Δεν ξέρει ότι εδώ και δεκαετίες υπάρχει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος; Δεν ξέρει τι σημαίνει ανώτατος φορολογικός συντελεστής και ότι δεν επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ;" "Είναι αστείο, πέρα από την ίδια την ανακοίνωση, να παριστάνει η κα Σπυράκη ότι στηρίζει τα μεσαία στρώματα, εκπροσωπώντας ένα κόμμα που με την πολιτική του έχει οδηγήσει στην εξόντωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με πάταξη της φοροδιαφυγής και ανακατανομή των βαρών, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα στρώματα και να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι το μερίδιο που τους αναλογεί. Μάλλον γι’ αυτό ανησυχεί η ΝΔ."

Σύγχυση όμως επίσης επικρατεί και για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, μετά την δήλωση του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ο οποίος είπε πως ο ΕΝΦΙΑ το 2015 δεν πρόκειται να εισπραχθεί.
Δηλώνοντας σχετικά στον BHMA FΜ:

«Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Έχουμε αποτιμήσει το ύψος και τον όγκο του φόρου αυτού στα 2 δις λιγότερα από τα 3,4 δις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε κοστολογήσει το πρόγραμμά μας. Αυτό θα γίνει αμέσως, προφανώς. Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και ισχύει. Δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη που έδωσε με ερωτήματα από χρήστες του Twitter, "άδειασε" ουσιαστικά τον κ. Παππά λέγοντας διαφορετικά πράγματα για την φορολόγηση ακινήτων και για το αν πρέπει να πληρωθούν οι φόροι δηλώνοντας:

"Εμείς θέλουμε να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου.
Θα πληρώνουν όλοι φόρους αλλά περισσότερους θα πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες", είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι:
"αν δεν πληρώνουμε τους φόρους μας το κράτος δεν μπορεί να σταθεί όρθιο".

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014, θα πληρωθεί κανονικά, ξεκαθαρίζοντας ότι "δε θα υπάρξει νομοθεσία για το παρελθόν". Ο κ. Βούτσης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ανέλαβε να "διευκρινίσει" τη δήλωση του κ. Παππά, ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί, αναφέροντας:

"Λέμε πως θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα γυρίσουμε στο καθεστώς του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και μάλιστα με κωδικούς που είναι καταγεγραμμένοι από την περίοδο 2008-2009, με το φόρο αυτό να αποδίδει 750-900 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι που γνωρίζω γύρω από αυτό το ζήτημα και μένει 1-1,5 δις ακόμα, το οποίο θα βρεθεί μέσα από τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος".
Πάντως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τρία πολύ βασικά λάθη και αποδεικνύει με τις δηλώσεις του ότι τίποτα δεν καταργείται ούτε ελαφρύνονται οι πολίτες το αντίθετο μάλιστα ενώ οι αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει "ενιαία" οικονομική πολιτική..
Keywords
Τυχαία Θέματα