Ρωσοι και βρετανοι αγοραζουν ακινητα στην τουρκια

10:42 23/5/2013 - Πηγή: Fimotro

Περισσότερα από 13 χιλιάδες ακίνητα αγόρασαν στην Τουρκία ξένοι επενδυτές, κυρίως Ρώσοι και Βρετανοί, μέσα σε ένα χρόνο, από το Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου...
Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, 14.599 ξένοι επένδυσαν στην γείτονα αγοράζοντας 13.495 ακίνητα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για παραθεριστικές κατοικίες.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας τοποθετούνται ο Ρώσοι με αγορές 2.313 κατοικιών, δεύτεροι έρχονται οι Βρετανοί με αγορές 1. 353 κατοικιών και τρίτοι οι Γερμανοί με 1.350 κατοικίες. Ακολουθούν υπήκοοι της Νορβηγίας,
της Σουηδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας.
Οι τρεις πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ξένους είναι η παραθαλάσσια περιοχή της Μερσίνας στο νότο, η περιοχή της Σμύρνης στο Αιγαίο και η Γιάλοβα στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Οι σταδιακές αναθεωρήσεις των νόμων σχετικά με τις ξένες πωλήσεις ακινήτων στις οποίες προέβη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν έχουν προκαλέσει αύξηση των αγορών συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Τον Αύγουστο του 2012 συγκεκριμένα, ο αριθμός των υπηκόων ξένων κρατών που επιτρέπεται να αγοράσουν τούρκικη ιδιοκτησία «χωρίς περιορισμούς» αυξήθηκε διά νόμου από 89 σε 183. Παράλληλα, βάσει ενός πρόσθετου νόμου, επιμηκύνεται η περίοδος διαμονής στην Τουρκία για διακοπές από 3 μήνες σε 1 χρόνο. Στον αντίποδα των παραχωρήσεων, οι ξένοι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.
«Η αναβάθμιση της επενδυτικής αξίας της Τουρκίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's μπορεί να ωθήσει τις πωλήσεις υψηλότερα και από τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών Ακίνητης Περιουσίας, Αζίζ Τορούν.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Aλή Αγάογλου, πρόεδρος του τουρκικού κατασκευαστικού ομίλου Αγάογλου, που προέβλεψε ότι «οι πωλήσεις πιθανόν να αυξηθούν από 15 έως 20% μέσα στον επόμενο χρόνο, ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης της χώρας».
Keywords
Τυχαία Θέματα