Ρωσια και κινα μπλοκαρουν τα σχεδια του οηε για τη συρια

13:23 5/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο του ΟΗΕ για τη Συρία, εξ αιτίας των αρνητικών ψήφων της Κίνας και της Ρωσίας. Τα δύο μόνιμα μέλη του ΟΗΕ καταψήφισαν το σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, παρά την έντονη καταδίκη της βίας από τον αμερικανό...
πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η ψηφοφορία διεξήχθη λίγες ώρες
αφότου ακτιβιστές κατηγόρησαν τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, ότι πραγματοποίησαν μία από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, ζητώντας του να εγκαταλείψει την εξουσία. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι «δολοφόνησε αμάχους» και έκανε λόγο για «δολοφονίες και εγκλήματα εναντίον του λαού του».

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά όχι εναντίων των ένοπλων ομάδων των αντικαθεστωτικών. Όπως είπε, η Μόσχα έχει προτείνει ορισμένες τροπολογίες, ώστε το ψήφισμα του ΟΗΕ να μην φαίνεται ότι παίρνει το μέρος κάποιου σε μία εμφύλια σύρραξη. Ωστόσο, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι δεν γίνονται αποδεκτές οι ρωσικές τροποποιήσεις.

Στο μεταξύ, διεθνείς αντιδράσεις πυροδοτεί η αιματηρή επέμβαση των συριακών δυνάμεων ασφάλειας στην πόλη Χομς, με πυρά και βομβαρδισμούς, που είχε ως συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 260 διαδηλωτών και αμάχων.

Οι ακτιβιστές μιλούν για σφαγή, ωστόσο η κυβέρνηση κάνει λόγο για προπαγάνδα της αντιπολίτευσης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Συρία, μετέδωσε ότι η πόλη φαίνεται ότι βρίσκεται κάτω από έναν «αμείλικτο» βομβαρδισμό που είχε στόχους περιοχές που δεν βρίσκονται στον έλεγχο του καθεστώτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα