Ρωσια: φιλοδοξα σχεδια για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας απο πυρηνικα

18:08 11/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά όπλα πρόκειται να παράγει πλέον η Ρωσία. Το Κρεμλίνο σκοπεύει να καταστρέψει το πλουτώνιο που χρησιμοποιείται στις χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές...
οι οποίες πρόκειται να αποσυρθούν χρησιμοποιώντας το ως καύσιμο σε ένα ειδικό νέο πυρηνικό εργοστάσιο. Ο αντιδραστήρας του αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί σε έναν χρόνο, όμως ο χρόνος πιέζει και το ευαίσθητο σύστημα ψύξης του, καθιστά το όλο σχέδιο ριψοκίνδυνο.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Διαχείρισης και καταστροφής του Πλουτωνίου, η οποία υπεγράφη
μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στις 13 Ιουλίου 2011, οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις αποφάσισαν να καταστρέψουν 68 μετρικούς τόνους πλουτώνιου, αρκετού για να γεμίσει 17.000 πυρηνικές κεφαλές.

Το σχέδιο της Ρωσίας για να διαχειριστεί το δικό της μερίδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταχύτερου αντιδραστήρα, μιας ποικιλίας ταχύτερου αναπαραγωγικού αντιδραστήρα, αλλά χωρίς αναπαραγωγικό μανδύα. Αυτή η παραλλαγή είναι που επιτρέπει την καταστροφή πλουτωνίου.

Ομως η λειτουργία ενός τέτοιου ταχέως αντιδραστήρα με πλουτώνιο οπλικού βαθμού αποτελεί ένα ρίσκο που κανείς δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής. «Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε προβλήματα. Δεν πρέπει να οικοδομεί κανείς έναν πυρηνικό αντιδραστήρα υπό την πίεση του χρόνου, και σίγουρα όχι έναν τόσο περίπλοκο», δήλωσε εργαζόμενος στον πυρηνικό σταθμό Μπελιογιάρσκ όπου θα λειτουργήσει το φιλόδοξο πλάνο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στο παρελθόν παρόμοιοι αντιδραστήρες έχουν δημιουργηθεί με ακρίβεια και ασφάλεια, όμως αυτή τη φορά η συνταγή της επιτυχίας δεν θα είναι και τόσο εύκολο να αντιγραφεί.
Οπως ο ίδιος εργαζόμενος εξήγησε: «Ενας ταχύς αντιδραστήρας δεν συνιστά τον συνηθισμένο πυρηνικό σταθμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια τσαπατσούλικη ένωση σε κάποια σωλήνωση και αυτό ήταν! Επίσης ο αντιδραστήρας δεν θα ψύχεται με νερό, αλλά με υγρό νάτριο, έναν υγρό μέταλλο που αναφλέγεται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα».
Keywords
Τυχαία Θέματα