''ριζοσπαστικη εφαρμογη των θεσμων οι χειρισμοι γυρω απο την υποθεση της χ.α''...

08:17 7/10/2013 - Πηγή: Fimotro
«Ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τους χειρισμούς γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, χαιρετίζοντας...
την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του κράτους και της δικαιοσύνης.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα
της Κυριακής», ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι η αντίδραση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών ήταν καθυστερημένη, αλλά όπως σημειώνει, «είναι άλλο η κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση την οποία δικαιούμαστε και δικαιούμαι και προσωπικά να διατυπώσω και άλλο το να είμαστε έκπληκτοι, αμήχανοι ή και "ένοχοι" επειδή η Δημοκρατία αυτοπροστατεύεται και αμύνεται». «Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε τη δολοφονία της Δημοκρατίας επειδή σεβόμαστε τη νομιμότητα της αδράνειας ή την αδράνεια της νομιμότητας και φωνάζουμε, όπως οι Βουρβώνοι, "η Δημοκρατία μας σκοτώνει"», προσθέτει.
Ερωτηθείς εάν τον ξάφνιασε ή τον ενόχλησε ο χειρισμός στην υπόθεση της Χ.Α., ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά ότι είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που έχουμε σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρο κακούργημα με μία διαδικασία η οποία είναι αμιγώς δικαστική, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου η Βουλή. Αυτό, όπως επισημαίνει, είναι κάτι που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα. «Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη εφαρμογή μας παλιάς κλασικής διάταξης της ελληνικής συνταγματικής τάξης. Γιατί να με ξαφνιάσει αυτό και να το συζητώ και να μην με έχει ξαφνιάσει ο εκφασισμός, το γεγονός ότι εκπροσωπείται στη Βουλή ένα αντικοινοβουλευτικό, ανοιχτά αντιδημοκρατικό κόμμα. Αυτό είναι που θα έπρεπε να μας ξαφνιάσει και όχι η ενεργοποίηση του Συντάγματος και της Δικαιοσύνης αλλά το γεγονός ότι αυτή πράγματι καθυστέρησε να συμβεί», υπογραμμίζει και συνεχίζει:
«Η πολιτική δολοφονία ενός 'Ελληνα πολίτη είναι γεγονός σοκαριστικό, Αλλά, εξίσου, σοκαριστικό είναι να έχεις δολοφονίες αλλοδαπών, πράξεις βίας, απειλές, σωματικές βλάβες. Να έχεις έναν μακρύ κατάλογο σοβαρών αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου».
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει στη θεωρία των δύο άκρων. «Θεωρώ ότι η βία δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επί μέρους άκρα. Δεν τεμαχίζεται. Υπάρχει ένα ενιαίο πρόβλημα βίας, μία ενιαία στάση καθολικής απόρριψης της βίας. Όπως έχει προσφυώς λεχθεί, η βία δεν είναι δύο άκρα, είναι ένα άκρο», εξηγεί ενώ σε ερώτηση «για ιστορικές ρίζες της ακροδεξιάς στην Ελλάδα», σημειώνει πω «η ακροδεξία έχει ιστορικές ρίζες σε όλη την Ευρώπη»
Ερωτηθείς για το εάν ο κ. Σαμαράς το εννοεί όταν λέει ότι θα ξεριζώσει τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει «πως η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν κάνει μία επιλογή, έστω και με καθυστέρηση, η οποία είναι βαθιά ριζοσπαστική. «Αυτό που γίνεται τώρα σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή είναι μία- με την καλύτερη δυνατή έννοια του όρου- ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», αναφέρει.
Σε ερώτηση τέλος για το αν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα πάει συντεταγμένα στην περίοδο μετά την κρίση και άρα μετά το μνημόνιο».
«Εμείς θέλουμε να ακυρώσουμε την ύπαρξη του μνημονίου. Και όταν λέμε όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι νέοι περιορισμοί σε μισθούς και συντάξεις, ναι στα διαρθρωτικά μέτρα, ναι σε άλλο κράτος το οποίο είναι αναπτυξιακό και φιλικό προς τον πολίτη το εννοούμε. Αυτό θα κάνουμε... », καταλήγει.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα