Προβληματα στους κολπους της συριακης αντιπολιτευσης...

20:40 29/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Βαθαίνει όλο και περισσότερο το ρήγμα στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης την ώρα που στο Ιράν όλα είναι έτοιμα για την διεθνή σύνοδο που διεξάγεται με πρωτοβουλία του σκληροπυρηνικού ηγέτη της χώρας, ...
Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, με θέμα την συριακή κρίση.

Στο μεταξύ, πολιτική αναταραχή προκαλεί η αποστολή υπερσύγχρονου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος στη Συρία, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΕ να άρει το εμπάργκο όπλων στην συριακή αντιπολίτευση. Το βράδυ της Τρίτης, η
Μόσχα ανακοίνωσε πως η προγραμματισμένη παράδοση των ρωσικών S- 300 αντιαεροπορικών πυραύλων στη Συρία θα γίνει κανονικά προκαλώντας τη μήνιν του Τελ Αβίβ.

«Δεν πρόκειται να ανατρέψουμε το πρόγραμμά μας για παράδοση των S- 300 στη Συρία παρά την αντίθεση άποψη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόβ. Αμεση ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιααλόν. Αφού χαρακτήρισε τους πυραύλους ως απειλή, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αεροπορικού βομβαρδισμού των πυραύλων μόλις αυτοί φθάσουν στη Συρία.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πάτρικ Βεντρέλ, εξεδήλωσε την στήριξη του στην απόφαση της ΕΕ να συνδράμει την συριακή αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. «Έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι διαφωνούμε και καταδικάζουμε την συνεχιζόμενη παροχή ρωσικών όπλων στο καθεστώς και αυτό περιλαμβάνει όλων των τύπων τα όπλα. Είμαστε ξεκάθαροι και ευθείς με την ρωσική κυβέρνηση».

Η Μόσχα, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στη συριακή αντιπολίτευση θα περιπλέξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

Κι ενώ ο διπλωματικός πυρετός για την επίλυση της συριακής κρίσης συνεχίζεται, οι αντάρτες της Συρίας
κατηγόρησαν ανοιχτά τον Εθνικό Συνασπισμό (συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης) ότι δεν εκφράζει την επανάσταση, όπως μετέδωσε το BBC.

Στο μεταξύ, σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει σχέδιο απόφασης με το οποίο θα καταδικάζεται μία επέμβαση «ξένων μαχητών» στο Κουσείρ, την πόλη της δυτικής Συρίας, όπου τα τελευταία 24ωρα διεξάγονται σφοδρές μάχες με τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ . Η πρόταση υποβλήθηκε απο τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Τέλος, η διεθνής σύνοδο για το συριακό στη Τεχεράνη διεξάγεται λίγες ημέρες πριν τη «διάσκεψη της Γενεύης 2» (10 Ιουνίου) με τη συμμετοχή και της ηγεσίας της Συρίας.

Ο 'Ασαντ θα δώσει συνέντευξη στο κανάλι της Χεζμπολάχ
Την ίδια ώρα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ θα δώσει συνέντευξη την Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο της λιβανικής Χεζμπολάχ, ένοπλης σιιτικής οργάνωσης που μάχεται στο πλευρών των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, ανακοίνωσε η συριακή προεδρία στη σελίδα της στο Facebook.

Η συνέντευξη, η οποία θα δοθεί στις 21:00 ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας), θα μεταδοθεί ταυτόχρονα από τα επίσημα συριακά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Χεζμπολάχ, η οποία περιλαμβάνεται στην αμερικανική λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων», έχει εμπλακεί στις μάχες στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος με δεκάδες νεκρούς μέχρι στιγμής στις τάξεις της.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χάσαν Νασράλα υποσχέθηκε «νίκη» στους οπαδούς του στις μάχες που διεξάγονται τώρα στη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Κουσέιρ, περίπου 10 χλμ από τα λιβανικά σύνορα.
Keywords
Τυχαία Θέματα