Προβλημα με το taxis για χιλιαδες επιχειρησεις

10:45 3/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Προβλήματα στην άσκηση της δραστηριότητάς τους έχει προκαλέσει σε πολλές επιχειρήσεις η σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων...

Ειδικότερα η αδυναμία της υποβολής των δηλώσεων των νομικών προσώπων έχει αντίκτυπο και σε άλλες δραστηριότητες των επιχειρήσεων, όπως, λόγω έλλειψης οικονομικών στοιχείων για την χρήση του 2015, επιχειρήσεις να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρίσιμα στοιχεία, αναγκαία για την υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση τουριστικών
μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet παραμένει κλειστή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις, ενώ ο χρόνος «τρέχει» και εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν στα έντυπα και τους κωδικούς συμπλήρωσης των δηλώσεων των νομικών προσώπων. Ήδη γίνονται δοκιμές και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων.
Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κων. Κόλλιας έστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία ζητά άμεση ενημέρωση για την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων, καθώς και για τις ενέργειές τους, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην υποβολή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων, που έχουν εισοδήματα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια από τη στιγμή που δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και προκαλούν ταλαιπωρία στους φορολογούμενους.
Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν φέτος αυξημένους φόρους για τα κέρδη που είχαν το 2016. Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που θα δηλωθούν φέτος θα φορολογηθούν με συντελεστή 29%, ενώ μαζί με τον φόρο βεβαιώνεται και προκαταβολή φόρου 100%. Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το επιπλέον ποσό, ενώ η προκαταβολή φόρου ανέρχεται σε 75%.
Keywords
Τυχαία Θέματα