Πρωτοι σε καταναλωση αντιβιοτικων οι ελληνες

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη από βακτηριακές λοιμώξεις οι οποίες, πλέον, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καθώς...
έχουν αχρηστευθεί λόγω της αλόγιστης χρήσης τους.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, παραμένει «πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη, ενώ κατέχει την τρίτη θέση, μετά τη Γαλλία και την Ισπανία, σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη αντοχή μικροβίων στα αντιβιοτικά. Μάλιστα,
σε τουλάχιστον τρεις χώρες -Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα- τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν αποτελεσματικά ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ανθεκτικά βακτήρια. Στον αντίποδα, πάντως, για πρώτη φορά φέτος καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα στη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία παρότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία εξακολουθεί να αυξάνεται.
Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά. «Οι λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σκοτώνουν πλέον χιλιάδες ανθρώπους και ευθύνονται για την απώλεια 1.500.000.000 ευρώ σε έξοδα νοσηλείας», υπογράμμισε ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, τονίζοντας ότι απαιτείται η άμεση ανάληψη δράσης σε όλα τα επίπεδα.
Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για το «τέλος των αντιβιοτικών», επισημαίνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει επινοηθεί και παρασκευαστεί ένα καινούργιο πιο ισχυρό αντιβιοτικό από τα ήδη υπάρχοντα.
Keywords
Τυχαία Θέματα