Προταση δυσπιστιας εναντιον του ραχοι εξεταζουν οι σοσιαλιστες στην ισπανια...

23:57 16/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Με κατάθεση συμβολικής πρότασης δυσπιστίας απείλησαν την Τρίτη οι ισπανοί Σοσιαλιστές τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, την Τρίτη, σε περίπτωση ...
που αρνηθεί να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο και να απαντήσει σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο το οποίο έχει ξεσπάσει σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.
Το κεντροδεξιό κόμμα του κ. Ραχόι διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο και μόνον σε περίπτωση μαζικών αποσκιρτήσεων βουλευτών του θα μπορούσε να κινδυνεύσει από μία αντίστοιχη πρόταση.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί
μόλις δύο φορές από το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975, απαιτεί την παρουσία του ιδίου του πρωθυπουργού ή εκπροσώπου του για να υπερασπιστεί τις πράξεις του.
Μέχρι πρόσφατα, ο ισπανός πρωθυπουργός είχε καταφέρει να περιορίσει το θόρυβο γύρω από το σκάνδαλο, το οποίο αφορά παράνομες δωρεές προς το κόμμα της Κεντροδεξιάς από επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίες κατανέμονταν σε προσωπικούς λογαριασμούς στελεχών του κόμματος σε αντάλλαγμα για προσοδοφόρα συμβόλαια.
Τη Δευτέρα, ο κ. Ραχόι είχε αρνηθεί κάθε σκέψη να παραιτηθεί με αφορμή το σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι αρνείται «να υποκύψει σε εκβιασμό».
Ενώ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση και κριτική για το χειρισμό της υπόθεσης στο εσωτερικό του κόμματός του, ο κεντροδεξιός ηγέτης σημείωσε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του έως το 2015 και ότι δεν έχει κανένα σκοπό να καλέσει εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας.
«Γνωρίζω ότι δεν διαθέτω αρκετές έδρες ώστε μία πρόταση μομφής να είναι επιτυχής, επιθυμώ ωστόσο να τον δω να παρουσιάζεται ενώπιον του σώματος», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, σε τηλεοπτικό του λόγο προς τους βουλευτές του κόμματός του.
Σε συνεδρίαση μόνιμης επιτροπής της ισπανικού κοινοβουλίου, το Λαϊκό Κόμμα απέρριψε για μία ακόμη φορά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης περί εμφάνισης του κ. Ραχόι ενώπιον της Γερουσίας.
Η επιτροπή θα συζητήσει στις 24 Ιουλίου την πιθανότητα εμφάνισης του πρωθυπουργού ενώπιον της Κάτω Βουλής. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, οι Σοσιαλιστές θα αποφασίσουν περί της πρότασης δυσπιστίας.
Στην καρδιά της υπόθεσης, βρίσκεται ο έγκλειστος πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπαρθένας, 55 ετών, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο και κατηγορείται για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλα εγκλήματα.
Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι παρέδωσε 90.000 σε ρευστό στον κ. Ραχόι και στην γενική γραμματέα του κόμματος, Μαρία Ντολόρες Κοσπέδαλ, το 2009 και το 2010 αντίστοιχα, γεγονός το οποίο ο ισπανός πρωθυπουργός αρνείται.
Πηγή: Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα