Προσφυγη κατα της αργεντινης στον ποε θα ζητησει απο την εε η ισπανια

08:38 19/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Διαστάσεις λαμβάνει η εμπορική διένεξη Ισπανίας-Αργεντινής εξαιτίας της εθνικοποίησης του 51% του ενεργειακού κολοσσού YPF-Repsol. Η Μαδρίτη απειλεί με οικονομικά και διπλωματικά αντίποινα, και πηγές της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι δηλώνουν ότι θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να...
προσφύγει κατά της Αργεντινής στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Την Παρασκευή συνεδριάζει επί των αντιμέτρων το υπουργικό συμβούλιο στην Ισπανία, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ θα εξετάσουν πως
θα χειριστούν την εμπορική διένεξη Ισπανίας-Αργεντινής στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την προσεχή Δευτέρα.

Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Ραχόι δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι πρόκειται να ζητηθεί από την ΕΕ να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά της Αργεντινής, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το Reuters. Ωστόσο, η Μαδρίτη θα δυσκολευτεί να ασκήσει πίεση σε ένα κράτος που έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές χρέους και έχει αγνοήσει διεθνή πρόστιμα σε παρελθοντικές διενέξεις.

Ο πρόεδρος της Repsol Αντόνιο Μπρουφάου διαμηνύει ότι η κίνηση της Αργεντινής «δεν θα μείνει ατιμώρητη», ζητώντας οκτώ δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την πετρελαϊκή εταιρεία YPF, θυγατρική της ισπανικών συμφερόντων εταιρείας Repsol, που εθνικοποιήθηκε από το Μπουένος Άϊρες με το επιχείρημα της έλλειψης επενδύσεων.

«Οι πράξεις αυτές δεν θα μείνουν ατιμώρητες» δήλωσε μετά τις ανακοινώσεις της Κριστίνα Φερνάντες την Τρίτη ο πρόεδρος της Repsol Αντόνιο Μπρουφάου, αναφέροντας ότι ο όμιλος θα ζητήσει «μια αποζημίωση μέσω της διεθνούς διαιτησίας, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την αξία του μεριδίου της κατά 57,4% στην YPF, το οποίο ο Repsol υπολογίζει σε οκτώ δισ. ευρώ».
Keywords
Τυχαία Θέματα