''προς υποβαθμιση η ελλαδα αν δεν υπαρξει συμφωνια με τους πιστβτες μεχρι το μαιο''...

10:15 30/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο Fitch, ...
εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τον Μάιο που θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τον οίκο σύμφωνα με τον επικεφαλής για τις αξιολογήσεις Ντάγκλας Ρένγουικ.

«Εάν κατά τον επόμενο έλεγχό μας στις 15 Μαΐου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή εάν φανεί ότι δεν καταλήγουν
σε συμφωνία, φυσικά αυτό θα ήταν έναυσμα για μία υποβάθμιση. Αντίθετα, εάν επιτευχθεί συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μήνυμα για την επιβεβαίωση του αξιόχρεου», δήλωσε ο Ρένγουικ.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch αναθεώρησε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου B σε αρνητική από σταθερή μέσα στον Ιανουάριο.

Ο Fitch είναι ο τελευταίος από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, μετά τη Standard and Poor's και τη Moody's, που στέλνει παρόμοια προειδοποίηση στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας, σημειώνει το Reuters.

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης παρακολουθεί στενά τις ελληνικές τράπεζες. «Ο Fitch θα συνεχίζει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» δήλωσε ο διευθυντής του οίκου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Γιόζεπ Κολόμερ.

«Αν η παρατεταμένη περίοδο πολιτικού αδιεξόδου και αβεβαιότητας προσθέσει σημαντική πίεση στο περιβάλλον λειτουργίας ή στο οικονομικό προφίλ των τραπεζών τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την αξιολόγησή τους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο ο οίκος δηλώνει ότι τα σύννεφα που μαζεύονται από τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τα άλλα μέλη της ευρωζώνης όπως συνέβη στο παρελθόν ακόμα και εν μέσω φόβων ότι μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε Grexit.

«Το 2012 όταν οι άνθρωποι υπέβαλαν για τελευταία φορά αυτά τα ερωτήματα σχετικά με την Ελλάδα, το συστημικό ρίσκο ήταν πολύ υψηλότερο» κατέληξε ο Ρένγουικ.
Keywords
Τυχαία Θέματα