ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ 4 ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(απο το Έθνος)
"Ναι" με... επιφυλάξεις λέει η τρόικα στην εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Ολοκληρώνοντας τον "έλεγχο" της ελληνικής οικονομίας, τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με το...
οποίο η επόμενη δόση "θα διατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Νοεμβρίου, όταν το Eurogroup και το Διοικητικό
Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της αξιολόγησης".
Οπως γίνεται αντιληπτό η απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η τρόικα ναι μεν είδε "σημαντική πρόοδο" στο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα διαπίστωσε απόκλιση από τον στόχο για μείωση του ελλείμματος, καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να προσδιορίσει τα πρόσθετα μέτρα με έμφαση στις περικοπές δαπανών που ζητήθηκαν για τη διετία 2013-2014.
Επίσης η τρόικα εκτιμά πως ανάκαμψη της οικονομίας δεν αναμένεται πριν από το 2013 και προειδοποιεί πως για να διασφαλιστούν η μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και η ανάκαμψη, κυρίαρχη πρόκληση είναι οι μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τον δημόσιο τομέα της χώρας.
Οσον αφορά την απρόσκοπτη δανειοδότηση της Ελλάδας, στην ανακοίνωση τονίζεται πως "οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες την 21η Ιουλίου διασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος".
Πιο αναλυτικά, η τρόικα εντοπίζει τέσσερα... αδύνατα σημεία κατά την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Το πρώτο σχετίζεται με την επίτευξη του φετινού στόχου για το έλλειμμα που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση "δεν είναι εφικτή". Η τρόικα, όπως έγραψε και χθες το "Εθνος", προβλέπει έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ από 7,6% που ήταν ο αρχικός στόχος και 8,5% που αναγράφεται στο προσχέδιο. Η απόκλιση αποδίδεται στη μεγαλύτερη ύφεση και στις αστοχίες "στην υλοποίηση μέτρων που είχαν συμφωνηθεί".
Το δεύτερο έχει να κάνει με τον ρυθμό υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις και εξάγει το συμπέρασμα πως θα προκύψει αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011. Για φέτος ο αρχικός στόχος ήταν για έσοδα 5 δισ. ευρώ, στη συνέχεια η κυβέρνηση κατέβασε τον... πήχη στα 4 δισ. ευρώ, αλλά κι αυτό το ποσό θεωρείται πλέον... άπιαστο.
Το τρίτο εστιάζεται στις μεταρρυθμίσεις, στον αργό ρυθμό υλοποίησης των οποίων γίνεται αναφορά σε τρία σημεία της ανακοίνωσης. Μάλιστα υπογραμμίζεται πως "η ενδυνάμωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές".
Το τέταρτο σχετίζεται με τα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2013-2014 καθώς, παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και την απαίτηση της τρόικας να φθάσουν τα 6 δισ. ευρώ, τελικά δεν προσδιορίστηκαν. Πλέον θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην επικαιροποίηση που θα γίνει στο Μεσοπρόθεσμο την άνοιξη του 2012.
ΕΚΘΕΣΗ
Πρόοδος και εμπόδια
"Μονόδρομο"
Keywords
Τυχαία Θέματα