Πρασινο φως στην 6η δοση

22:28 5/12/2011 - Πηγή: Fimotro
«Ναι» στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ως προς το δικό του μερίδιο ύψους 2,2 δισ. ευρώ, είπε την Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την περασμένη Τρίτη το Eurogroup είχε...
γνωμοδοτήσει υπέρ της εκταμίευσης του μεριδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις επιστολές που έστειλε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι κύριοι Παπανδρέου,
Σαμαράς και Καρατζαφέρης. Η έγκριση του ΔΝΤ ήταν απαραίτητη για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ.
«Ολοκληρώσαμε την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος. Η αξιολόγηση επιτρέπει την άμεση αποδέσμευση ποσού σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ», σημειώνεται στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Με το μερίδιό του στην έκτη δόση, η συνολική συνεισφορά του Ταμείου στο δάνειο στήριξης ανέρχεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν 20,3 δισ. ευρώ.

H συνεδρίαση του ΔΝΤ φαίνεται πως έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα. Ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας, μάλιστα, φέρεται να αποχώρησε, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του, στάση που αποδοκίμασαν έντονα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των αποφάσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

Ήδη στα τέλη του Νοεμβρίου, το Eurogroup είχε δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση του ευρωπαϊκού μεριδίου στην έκτη δόση -το σύνολο της οποίας αναμένεται να αποδεσμευτεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η εκταμίευση θα γίνει μόλις αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ Tα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει επ' αυτού ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα