«πρασινο φως» απο το eurogroup για το νεο πακετο για την ελλαδα

08:03 13/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Το νέο πακέτο για την Ελλάδα ενέκρινε «πολιτικά και κατ' αρχήν» το Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προβλέποντας επίσης πως η επιτυχής ανταλλαγή του προγράμματος ελληνικών ομολόγων θα μειώσει το χρέος στο επίπεδο...
του 117% του ΑΕΠ για το 2020.
Την «πολιτική έγκριση», όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά το συμβούλιο ο Γιούνκερ, θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες
εσωτερικές διαδικασίες ορισμένα κράτη μέλη.
Το Eurogroup επανέλαβε επίσης την έκκλησή του στο ΔΝΤ να συνεισφέρει σημαντικά στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο αναμένεται να αποφασίσει επί της συμμετοχής του και το ύψος της στο νέο δάνειο εντός της εβδομάδας.
Όσον αφορά το ζήτημα της Ισπανίας, και το «αγκάθι» που προκαλεί το υψηλότερο των εκτιμήσεων ισπανικό έλλειμμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν επιπλέον μέτρα 0,5% φέτος -χαμηλώνοντας έτσι τους αρχικούς στόχους των Βρυξελλών για σημαντικά μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η Ισπανία πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα
Σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους της Ισπανίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφεραν στο ανακοινωθέν τους πως η «σημαντική απόκλιση» του 2011 χρειάζεται «μεγαλύτερη προσπάθεια εξυγίανσης το 2012».
Οι υπουργοί ζήτησαν από την Ισπανία να «εξασφαλίσει την έγκαιρη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος με επιπλέον, εμπροσθοβαρή προσπάθεια της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, πέραν των όσων έχει ανακοινωθεί από τις ισπανικές αρχές».
Η ισπανική κυβέρνηση, αναφέρει το κείμενο, «εξέφρασε την ετοιμότητά της να το λάβει αυτό υπόψη» κατά την περαιτέρω διαδικασία του προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος των Βρυξελλών βρισκόταν στο 4,4% του ΑΕΠ για φέτος. Η Μαδρίτη ωστόσο αναθεώρησε τον στόχο στο 5,8%.
Οι υπουργοί «καλωσορίζουν τη δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης να τηρήσει την προθεσμία του 2013 για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ» σημειώνει επίσης η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας επίσης «την ουσιαστική μέχρι τώρα πρόοδο στις δομικές μεταρρυθμίσεις για την ανεργία και την ανάπτυξη».
Το νέο πακέτο για την Ελλάδα ενέκρινε το Eurogroup, προβλέποντας επίσης πως επιτυχής ανταλλαγή του προγράμματος ελληνικών ομολόγων θα μειώσει το χρέος στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ για το 2020, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα