Πρασινο φως απο το δντ για την εκταμιευση της δοσης της πορτογαλιας

08:38 5/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Την έγκριση της εκταμίευσης 5,17 δισ. ευρώ για την επόμενη δόση του προγράμματος προς την Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσημα το ΔΝΤ, χαιρετίζοντας τη «πρόοδο που σημειώνει η Λισαβόνα» στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η Πορτογαλία κινείται «στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε...
δυσμένες εξωτερικό περιβάλλον και κλίμα δυσπιστίας στις χρηματαγορές. Υπάρχουν, πάντως, τώρα σημάδια ότι εκδηλώνεται η απαιτούμενη οικονομική αναπροσαρμογή».

Πλέον προς την Πορτογαλία έχουν αποταμιευτεί
τα 18,56 δισ.ευρώ από τα συνολικώς 27,6 δισ. ευρώ που συμφώνησε να λάβει ως δανειακή βοήθεια από την πλευρά του ΔΝΤ, στη διάρκεια του περυσινού Μαΐου. Το συνολικό ύψος του προγράμματος φτάνει τα 78 δισ. ευρώ.

'Οσον αφορά τη συρρίκνωση του πορτογαλικού δημοσιονομικού ελλείμματος, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι «παραμένει προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις η κυβερνητική στρατηγική για την εκ νέου ισορρόπηση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, και ο σχετικός στόχος που ετέθη για φέτος είναι ρεαλιστικός, δεδομένων των πολιτικών που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την τωρινή προοπτική».

«Στην περίπτωση που καταστούν πραγματικοί κάποιοι απειλητικοί για την ανάπτυξη κίνδυνοι, τότε θα ήταν δυνατόν να αφεθούν ελεύθεροι να λειτουργήσουν σταθεροποιητικοί παράγοντες. Εννοούμε, παραδείγματος χάρη, τα αυξημένα επιδόματα των ανέργων. Πρέπει, όμως, να μη μεταβληθεί ο νυν στόχος για εξυγίανση της δημοσιονομικής πολιτικής, επίσης δε να μην επιτραπεί μέσω αλλαγής της κοινωνικής πολιτικής κανένας εκτροχιασμός κάποιου ουσιώδους μεγέθους στον κρατικό προϋπολογισμό» καταλήγει το ίδιο ανακοινωθέν του ΔΝΤ για την πορτογαλική οικονομία.
Keywords
Τυχαία Θέματα