Πως θα καταργηθει το αφορολογητο των βουλευτων

09:10 11/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Σε μια επικοινωνιακού τύπου κίνηση, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στα σκληρά φορολογικά μέτρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει...
«φρένο» στο αφορολόγητο της βουλευτικής αποζημίωσης. Πλέον, για τους βουλευτές θα ισχύει ό,τι και για τα φυσικά πρόσωπα για το σύνολο των αποζημιώσεών τους, ενώ παράλληλα μειώνονται οι μηνιαίες αποζημιώσεις για τα μέλη της κυβέρνησης, τους διοικητές των ΔΕΚΟ
και τους προέδρους των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.
Σημειώνεται ότι η βουλευτική αποζημίωση ξεπερνά τις 5.500 ευρώ μεικτά για όλους τους βουλευτές, ενώ υπάρχουν διάφορα επιδόματα (π.χ. κίνησης και οργάνωσης γραφείου) το ύψος των οποίων εξαρτάται από την εκλογική περιφέρεια κάθε βουλευτή. Διαφορετικές είναι, εξάλλου, οι αμοιβές που λαμβάνουν οι βουλευτές από τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών. Παράλληλα, απολαμβάνουν ατέλειες για τα κινητά και σταθερά τηλέφωνά τους και άλλες παροχές, όπως αυτοκίνητα, αεροπορικά εισιτήρια κ.τ.λ.
Οι ρυθμίσεις
Ειδικότερα, οι βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προβλέπουν τα εξής:
• Η βουλευτική μηνιαία αποζημίωση, καθώς και η αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, φορολογούνται στο σύνολό τους σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως εκάστοτε ισχύουν.
• Εξαιρείται της φορολόγησης το ποσό των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων (επίδομα οργάνωσης γραφείου, επίδομα κίνησης και το επίδομα διαμονής) που δικαιολογούνται βάσει των απαιτούμενων παραστατικών ως δαπάνη.
• Οι μηνιαίες αποζημιώσεις των μη κοινοβουλευτικών υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων μειώνονται 15%.
• Οι αμοιβές των διοικητών, καθώς και των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών με τη μορφή ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ καθορίζονται κατ’ ανώτατο όριο σε ποσοστό ογδόντα 80% της κατά την προηγούμενη παράγραφο αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού. Στο ως άνω ποσό αμοιβής περιλαμβάνεται η μηνιαία αμοιβή, καθώς και αποζημίωση συμμετοχής σε Δ.Σ. και πάσα άλλη σε χρήμα παροχή.
• Η μηνιαία αποζημίωση των προέδρων και μελών Δ.Σ. ή Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.
«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ισότιμη και δίκαιη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών ενώπιον των δημοσιονομικών βαρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβούσα δημοσιονομική κρίση και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της χώρας», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου. Και προστίθεται: «Με την προτεινόμενη φορολόγηση των βουλευτικών αποζημιώσεων, καθώς και με τις προτεινόμενες μειώσεις των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών των ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών διασφαλίζεται η συνταγματικά προβλεπόμενη συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση των έκτακτων οικονομικών συνθηκών και επ’ ουδενί συνιστούν υποβάθμιση ή απαξίωση του βουλευτικού αξιώματός τους και του εν γένει συντελούμενου κοινοβουλευτικού έργου τους. Επίσης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συντελούν ουσιωδώς, στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών εν γένει στο πολιτικό σύστημα, στη διεύρυνση της νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, στην τόνωση της εθνικής ομοψυχίας και στην ενδυνάμωση της σχέσης πολιτών και πολιτικού προσωπικού της χώρας».
Keywords
Τυχαία Θέματα