"ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ Η ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ"!!!

10:36 9/5/2011 - Πηγή: Fimotro
ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Τα σενάρια εξόδου από το Ευρώ σχολιάζει σήμερα στο άρθρο του στα ΝΕΑ ο Γιάννης Πρετεντέρης. Τα σχολιάζει υπό το πρίσμα της πλήρους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής και αναρωτιέται εύλογα "γιατί άραγε όλα αυτά τα (πιθανά και απίθανα) σενάρια...
αφορούν την Ελλάδα και όχι, ας πούµε, την Ιρλανδία. Γιατί, δηλαδή, να συζητούµε αν η Αθήνα θα βγει από το ευρώ και όχι το ∆ουβλίνο που βρέθηκε στην ίδια µοίρα". Σωστό
το ερώτημα. Διαβάστε το σημερινό άρθρο του :
ΤΑ "ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ"
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
ΕΙΝΑΙ ∆ΥΝΑΤΟΝ η Ελλάδα να φύγει ή να εκδιωχθεί από το ευρώ;
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, φαίνεται πολύ δύσκολο, θα έλεγα αδύνατο. Πρακτικά, πολύ φοβούµαι ότι έχουµεαρχίσει να µην αποκλείουµε τίποτα – είτε είναι δυνατόν είτε δεν είναι. Κι αυτό µπορεί να αποδειχθεί χειρότερο.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ κανείς για ποιον λόγο εδώ και έναν, ενάµιση χρόνο Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και (κυρίως) Γερµανοί µάς κρεµούν κάθε τρεις και λίγο στα µανταλάκια.
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ «τα πιο απίθανα σενάρια» (που έλεγε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός) όχι µόνο κυκλοφορούν για πάρτη µας αλλά γίνονται και πιστευτά σπέρνοντας φόβο και πανικό. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ σκοπιµότητες. Προφανώς υπάρχει κερδοσκοπία. Προφανώς παίζονται παιχνίδια εις βάρος µας και εις βάρος άλλων. Προφανώςµας αδικεί η καχυποψία, η προκατάληψη, ακόµη και η απλή ανοησία.
ΥΠΑΡΧΕΙ, ΟΜΩΣ, και κάτι άλλο – σηµαντικότερο από όλα τα προηγούµενα...
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ∆ΙΑΧΥΤΗ αλλά ορατή έλλειψη εµπιστοσύνης. Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα τα βγάλουµε πέρα. Υπάρχει η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν προσπαθεί αρκετά, είτε επειδή δεν θέλει είτε επειδή δεν µπορεί. Υπάρχει η σαφής εντύπωση ότι η κυβέρνηση κλάταρε και σήκωσε τα χέρια ψηλά.
ΚΙ ΑΞΙΖΕΙ να αναρωτηθούµε ακόµη γιατί άραγεόλα αυτά τα (πιθανά και απίθανα) σενάρια αφορούντην Ελλάδα και όχι, ας πούµε, την Ιρλανδία. Γιατί, δηλαδή, να συζητούµε αν η Αθήνα θα βγει από το ευρώ και όχι το ∆ουβλίνο που βρέθηκε στην ίδια µοίρα.
∆ΥΣΤΥΧΩΣ, υπάρχει εξήγηση. Πάρτε τα αποτελέσµατα του α’ τριµήνου 2011 για τηνιρλανδική οικονοµία. Η ανάκαµψή τους είναι εντυπωσιακή. Πέρασαν ήδη σε θετικό ρυθµό ανάπτυξης. Και όλοι οι δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση. ΤΙ ΑΠΟ ΟΛΑ αυτά ισχύει στην περίπτωσή µας; Τίποτα! ΑΛΛΑ ΑΝ την ίδια στιγµή πας στον ξένο που ξέρει την κατάσταση και του πεις ότιη κυβέρνηση συζητάει µε τηΓΕΝΟΠ αν το ∆ηµόσιο θα κρατήσει το 51% ή το 34% της ∆ΕΗ θα νοµίσει ότι έµπλεξε µε τρελούς. Κατόπιν αυτού, είναι διατεθειµένος να πιστέψει ακόµη κι ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποχωρήσει από το ευρώ για να προσχωρήσει στην Κεντροαφρικανική Ενωση.
∆ΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ αυτής της ιστορίαςέχω κουραστεί να επαναλαµβάνω ότι το κλειδί της υπόθεσης δεν είναι ούτε πώς βλέπουµε εµείς τους εαυτούς µας ούτε πώς αξιολογούµε εµείς τις προσπάθειές µας. Αλλά πώς µας βλέπουν και πώς µας αξιολογούν οι άλλοι.
∆ΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ε; ∆εν βολεύει, ε; Να το δεχθώ. Αλλά πολύ φοβούµαι ότι η άλλη λύση είναι να φύγουµε όντως από το ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα