''πολλα τα κενα και οι στρεβλωσεις στον ενιαιο φορο ακινητων''...

Ενστάσεις σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που δόθηκε σε διαβούλευση την Τετάρτη διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου,...
χαρακτηρίζοντας «λογιστικό» τον τρόπο φορολόγησης ιδίως των αγροτεμαχίων.
«Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Θα δούμε μετά τη διαβούλευση πώς θα καταλήξει», δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».
Το «βασικό κενό» του ενιαίου φόρου, όπως εξήγησε, είναι ότι «αντιμετωπίζει
το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων κι ιδιαίτερα των αγροτεμαχίων λογιστικά» και όχι με δίκαια και αναπτυξιακά κριτήρια.
«Τα αγροτεμάχια, π.χ., είναι παραγωγικά εργαλεία. Δεν παίζει καμία σημασία αν αυτό είναι εγκαταλειμμένο, εάν καλλιεργείται και βάζει ζητήματα μέσα που έχουν να κάνουν με το τί καλλιεργείται. Και λέω. Από 1-1-2014 έχουμε το νέο σύστημα φορολόγησης εισοδήματος, που περιλαμβάνει τους αγρότες κανονικά. Άρα, λοιπόν, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσοδο, με το τί εισόδημα θα φέρει το κάθε αγροτεμάχιο, εντάσσεται σε αυτή τη φορολόγηση», σημείωσε.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου, θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα ώστε να βοηθηθεί η αγροτική ανάπτυξη. «Εάν δεν προστατευθεί η παραγωγική γη που είναι ένας τομέας που άμεσα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα αύξησης εισοδήματος, αύξησης πλούτου για τη χώρα, τότε έχουμε χάσει», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου, θα πρέπει, «να μην υπάρχει ούτε ο συντελεστής για τη θέση, ούτε ο συντελεστής για το τι καλλιεργείται». «Να υπάρξει φόρος αλλαγής χρήσης, οπότε όποιο αγροτεμάχιο έχει αξία για τουριστική ανάπτυξη, να πληρώνει φόρο αλλαγής χρήσης, όταν μεταπωλείται ή αξιοποιείται για τουριστική ανάπτυξη, όταν γίνεται Βιομηχανία, να πληρώσει, βεβαίως, όταν γίνεται οτιδήποτε άλλο εκτός από την αγροτική χρήση, να υπάρχει αυτός ο φόρος. Αλλά, δεν μπορεί, οι ελιές, π.χ., που είναι κοντά στη θάλασσα δεν παράγουν περισσότερο, παράγουν λιγότερο και τις φορολογεί περισσότερο. Γιατί; Γιατί, λέει, άκου τον εγκέφαλο αυτόν που το σκέφτηκε. Γιατί, λέει, μελλοντικά μπορεί να γίνει ξενοδοχείο. Ναι, παιδί μου, όταν γίνει ξενοδοχείο, όταν αλλάξει χρήση, τότε θα αλλάζεις το φόρο. Απλά πράγματα», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο σε περίπτωση που δεν γίνουν οι αλλαγές που ζητεί, ο υφυπουργός αρκέστηκε να πει πως κατέθεσε τις απόψεις του στο πλαίσιο της διαβούλευσης για να ληφθούν υπ’ όψη.
«Εγώ ψηφίζω αυτό που κρίνω, κάθε φορά ή αποφασίζω αυτό που κρίνω σωστό κάθε φορά, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα υπόλοιπα δεδομένα. Πάντως, τώρα, αυτή την ώρα, είναι η ώρα της διαβούλευσης, να καταθέσουμε προτάσεις, ούτως ώστε να βελτιωθεί αυτό, διότι έχει πολλά κενά και πολλές στρεβλώσεις», κατέληξε.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα