Πωλητηριο εξπρες για δεπα, δεσφα, λαχεια και οδιε

10:13 28/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος)
Οι αποκρατικοποιήσεις και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, μαζί βέβαια και με τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία και αναμένεται να «κλειδώσουν» μετά τη σύσκεψη του...
κ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι κινήσεις σε αυτά τα πεδία είναι ικανές για να πείσουν
την τρόικα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια στην προσπάθεια για την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε χθες σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους υπουργούς, έστειλε το μήνυμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών που αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, λέγοντας ότι στόχος του είναι «όλα να έχουν τελειώσει τον Οκτώβρη».

Ο κ. Σαμαράς σήμερα το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του στο Βερολίνο και το Παρίσι

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «σφιχτό χρονοδιάγραμμα», το οποίο συζητήθηκε και κατά τις επαφές που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.
Από τη μία πλευρά οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν άλλη παράταση της εκκρεμότητας με την Ελλάδα και από την άλλη η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης, προκειμένου να τονωθεί και η ρευστότητα στην αγορά και να κερδίσει σημαντικό χρόνο ώστε να εφαρμόσει και αναπτυξιακές πολιτικές.
Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, έχοντας ψηφίσει τα μέτρα και έχοντας κάνει σημαντικά βήματα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, κάτι στο οποίο επέμειναν και οι κ. Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και μέσα στον Σεπτέμβρη να έχουν φτάσει στο τέλος της διαδικασίας πώλησης η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, τα Κρατικά Λαχεία και ο ΟΔΙΕ, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι μέχρι τα μέσα Οκτώβρη θα έχει οριστεί σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα «κλείσει» σύντομα και η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης».
Θετικό μήνυμα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών της κυβέρνησης, οι κινήσεις αυτές αρκούν για να στείλουν ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές και προς την Ευρώπη και σημειώνουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι εάν ο σχεδιασμός αυτός υλοποιηθεί μέχρι τέλους, τότε και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα λάβει ο κ. Γ. Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες αργότερα.
«Το δικό μας νενικήκαμεν...»
«Θα πούμε το δικό μας ''νενικήκαμεν...''». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπο
Keywords
Τυχαία Θέματα