Πολιτικη ανυπακοη....

15:29 7/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Ανυπάκουος
Αγαπητό Fimotro,
Ο ΧΕΝΡΙ ΤΖΕΙΜΣ ΘΟΡΩ υπήρξε ένας μεγάλος ιδεαλιστής της Αμερικής του 19ου αιώνος, ένας άνθρωπος που με τις απόψεις ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ, συνεισέφερε τα μέγιστα...
στην απαρχή αυτού που συλλήβδην αποκαλούμε σήμερα «αντίσταση διά της μη βίας», που βρήκε την κορυφαία έκφρασή του, εκατό περίπου χρόνια μετά, στο πρόσωπο του Μαχάτμα Γκάντι.
Ο ΘΟΡΩ επινόησε και την έννοια της «πολιτικής ανυπακοής», που, με δυο λόγια σημαίνει
την ενσυνείδητη άρνηση υπακοής σε νόμους που θεωρούνται εξ υπαρχής άδικοι με ταυτόχρονη, όμως, υποταγή στα στις συνέπειές τους, ήτοι σε πιθανή, για παράδειγμα, φυλάκιση όποιου δεν υπακούει! Προτιμούσε ο Θορω την φυλάκιση από το να υπακούσει στον, κατ αυτόν άδικο, νόμο. Την έννοια της «πολιτικής ανυπακοής» την επανέφερε στο προσκήνιο πρόσφατα στην χώρα μας προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή του σε μεγάλο ΜΜΕ, με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να επιτάξει τους απεργούς της ΔΕΗ κατόπιν της κηρύξεως της απεργίας τους ως παράνομης και καταχρηστικής από το Δικαστήριο.
Ασφαλώς είναι δικαίωμα του καθενός να προτρέπει τους πολίτες σε «ανυπακοές», πλην, διερωτώμαι, εάν ο ίδιος ο προτρέπων ακολούθησε την προτροπή του σε έτερα ζητήματα, όπως φερ ειπείν στο πραγματικά άδικο χαράτσι, που επεβλήθη στα κεφάλια μας και εξοφλείτο μέσω της ΔΕΗ, για να διαπιστωθεί έτσι όχι μόνον του λόγου αλλά και της πράξης το αληθές! Διότι ο ευγενής Θορώ, πράγματι δεν πλήρωσε τους φόρους που επέβαλλε η Αμερική τότε για να ενισχυθεί ο πόλεμος κατά του Μεξικό και τούτο διότι κατά τον Θορώ ο πόλεμος αυτός ήτο άδικος και απαράδεκτος, με αποτέλεσμα να φυλακισθεί, γεγονός που απεδέχθη!
Ούτως ειπείν, θα πρέπει, πιστεύω, να είμεθα πολύ προσεκτικοί όταν προτρέπουμε για οποιαδήποτε δράση, διότι θα είμεθα ομοίως και οι πρώτοι που πρέπει ν ακολουθούμε τις προτροπές μας. Άλλως πως, αυτές καταλήγουν σε πομφόλυγες, που δεν συνάδουν, στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην ομολογουμένη σοβαρότητα του προσώπου που τις εκτόξευσε.
Με εκτίμηση
Keywords
Τυχαία Θέματα