Πόλεμο κήρυξε ο ερντογάν στα social media

10:25 20/1/2021 - Πηγή: Fimotro

Τις διαφημίσεις απαγόρευσε χθες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η τουρκική κυβέρνηση, εφόσον αυτοί δεν έχουν διορίσει τοπικό εκπρόσωπο στη χώρα, όπως ορίζει νέος νόμος. Μία ημέρα νωρίτερα, η εταιρεία του Facebook ανακοίνωσε ότι διόρισε υπεύθυνο στην Τουρκία, ο οποίος θα έχει μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα να αφαιρεί αμφιλεγόμενες δημοσιεύσεις.

Σε ανακοίνωσή του το Facebook ανέφερε ότι

η απόφασή του να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία δεν θα τροποποιήσει τη διαδικασία εξέτασης κυβερνητικών αιτημάτων για αφαίρεση περιεχομένου. Οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία χαρακτήρισαν τον νόμο, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, μέρος της προσπάθειας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να περιορίσει την ελευθεροτυπία και τις επικριτικές φωνές, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι διαφημίσεις έχουν ήδη απαγορευθεί από χθες στις πλατφόρμες Twitter, Periscope και Pinterest. Ο νόμος υποχρεώνει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με πάνω από ένα εκατομμύριο ημερήσιους χρήστες, να προσλαμβάνουν νομικό υπεύθυνο. Η άρνηση των εταιρειών να το κάνουν οδήγησε την τουρκική κυβέρνηση να επιβάλει πρόστιμα αξίας 5 εκατ. ευρώ. Η συνεχιζόμενη άρνηση σήμανε την απαγόρευση των διαφημίσεων στις σελίδες τους, με τον νόμο να προβλέπει ότι σε περίπτωση συνεχιζόμενης άρνησης να συμμορφωθούν, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα αντιμετωπίσουν περιορισμό της ταχύτητας μεταβίβασης δεδομένων, μέχρι και κατά 90%. Η συμμόρφωση στους νέους κανόνες θα επιτρέψει στις εταιρείες να απαλλαγούν από το 75% του προστίμου, ενώ η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων θα επανέλθει στο κανονικό.

Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες Facebook, LinkedIn, YouTube, TikTok, VK και DailyMotion έχουν ορίσει υπεύθυνο κατά τον νόμο στην Τουρκία. Σε χθεσινό του μήνυμα στο –ακόμη μη συμμορφωθέν– Twitter, ο υφυπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, ανέφερε ότι την απαγόρευση δημοσίευσης διαφημίσεων θα ελέγχουν πέρα από τις υπηρεσίες του υπουργείου του και η Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η Επιτροπή Φορολογικών Ελέγχων.

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί να αποκλείσει τους πολίτες από τις υπηρεσίες αυτές, αλλά η χώρα έχει δεσμευθεί να λάβει κάθε μέτρο για την προστασία των δεδομένων, της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων όλων των Τούρκων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον ψηφιακό φασισμό και την αναρχία να κυριαρχήσουν στην Τουρκία», ανέφερε ο Τούρκος υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ψηφιακών επικοινωνιών.

«Η εξύβριση, η συκοφαντία και η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων δεν ανήκουν στην κατηγορία των ελευθεριών, αλλά σε αυτή των αδικημάτων. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, κάτω από την πρόφαση της ελευθερίας του λόγου», είπε ο Σαγιάν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Twitter και το Pinterest, που συνεχίζουν να ανθίστανται στις νέες τους υποχρεώσεις, θα συμμορφωθούν με τον νέο νόμο.

Το νομοσχέδιο του Οκτωβρίου προβλέπει ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να απαντούν εντός 48 ωρών σε κάθε αίτημα των τουρκικών αρχών για δημοσιεύσεις ή μηνύματα χρηστών τους στην τουρκική γλώσσα. Οι πλατφόρμες είναι επίσης υποχρεωμένες να δημοσιεύουν εξαμηνιαία έκθεση, με τα ποσοστά αποδοχής και απόρριψης τέτοιων αιτημάτων, ενώ οι εταιρείες οφείλουν να δημιουργήσουν κατάλληλες υποδομές για την αποθήκευση των δεδομένων Τούρκων χρηστών εντός της τουρκικής επικράτειας.

The post Πόλεμο κήρυξε ο Ερντογάν στα social media appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα