Πλαφον τα 2.400 ευρω για συνταξιμες αποδοχες

09:04 17/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Περικοπή του εφάπαξ και επιβολή πλαφόν για το σύνολο συντάξεων -κύριων και επικουρικών- σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας με βάση τη μελέτη του ΚΕΠΕ στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής 11,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα...
με τη σχετική εισήγηση το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και του συνόλου των συντάξεων που εισπράττει ο δικαιούχος να μην ξεπερνά τις 2.400 ευρώ.
Σήμερα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μπαίνει στα 2.773 ευρώ ενώ στην περίπτωση
συνόλου κύριας και επικουρικής στις 3.680 ευρώ. Η επιβολή πλαφόν αναμένεται να επηρεάσει κυρίως συνταξιούχους των λεγόμενων ευγενών ταμείων όπου το σύνολο συντάξεων ακόμη και μετά τις μειώσεις ξεπερνά τις 2.400. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, της Ιονικής, της ΔΕΗ, καθηγητές κ.ά. Ειδικότερα τα βασικά μέτρα που καλείται να πάρει το υπουργείο Εργασίας είναι τα εξής:
Επιβολή νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, ώστε να εξοικονομηθεί ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ. Η επικρατέστερη πρόταση προβλέπει το πλαφόν να μπει στα 2.400 ευρώ και να αφορά το σύνολο των συντάξεων (κύριες, επικουρικές, διπλή ασφάλιση κ.ά.). Πάντως στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εξεταστούν και εναλλακτικές προτάσεις για το ύψος του πλαφόν, αφού πρώτα υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν ψηλές συντάξεις. Δηλαδή θα υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια, με πλήρη κοστολόγηση των μέτρων.
Ποιοι χάνουν
Από την επιβολή του νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις χαμένοι είναι τραπεζικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι καλύπτονται από τα ταμεία των επιστημόνων (ΕΤΑΑ). Επιπλέον αναμένονται να επηρεαστούν όσοι έχουν δύο συντάξεις (π.χ. γυναίκες που είναι χήρες και εκτός από τη σύνταξη τους παίρνουν και αυτή του άντρα) αλλά και γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι που πλήρωναν εισφορές σε δύο ταμεία (παράλληλη ασφάλιση).
Τη μεγαλύτερη περικοπή θα έχουν όσοι αποχώρησαν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλό μισθό και έχουν εξασφαλίσει υψηλή σύνταξη. Στον αντίποδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί η πλειονότητα των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, όπου οι συντάξεις διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται πως σήμερα το πλαφόν στα περισσότερα ταμεία είναι στα 2.774 ευρώ, ενώ για τις διπλές συντάξεις διαμορφώνεται στα 3.360 ευρώ (δεν έχουν υπολογιστεί οι επικουρικές). Το χαμηλότερο πλαφόν ισχύει στο ΙΚΑ, όπου σε περίπτωση καταβολής μίας σύνταξης το πλαφόν διαμορφώνεται στα 2.350 ευρώ.
Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Το ποσό των δύο δισ. ευρώ θα βρεθεί μέσα σε μία διετία από την περικοπή στα καταβαλλόμενα επιδόματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (π.χ. ακίνητη περιουσία) για την καταβολή των διαφόρων επιδομάτων.
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τα αυστηρά αυτά κριτήρια θα «διασωθεί» το επίδομα ανεργίας αλλά και ΕΚΑΣ (το οποίο ήδη καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια). Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου οικογενειακού κριτηρίου για τη χορήγηση των πολυτε
Keywords
Τυχαία Θέματα