Πλαφον στις αποζημιωσεις που καταβαλλει το επικουρικο κεφαλαιο σε ασφαλισμενους

Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)
Αναγκαία χαρακτηρίζει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, την υπερψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό των αποζημιώσεων που καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο προς...
ασφαλισμένους, που έχουν αξιώσεις από τον φορέα λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής τους εταιρείας. Η ρύθμιση προβλέπει τον καθορισμό πλαφόν για τις αποζημιώσεις άνω των 100.000 ευρώ και την κλιμάκωση της κάλυψης για μικρότερα ποσά από το 70% έως το 90% της αποζημίωσης.
Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΕΕ, η ρύθμιση δεν αφορά τους ασφαλισμένους που δικαιούνται αποζημίωσης μετά από ατύχημα που προκαλεί ανασφάλιστο αυτοκίνητο, οι οποίοι αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου τόσο για την οικονομική ζημιά όσο και για την ηθική βλάβη που υπέστησαν. Αντίθετα, η ρύθμιση προβλέπει τη μη καταβολή αποζημίωσης για την ψυχική οδύνη και την ανακούφιση του πόνου των συγγενών του θύματος, προτάσσοντας την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής βλάβης των ίδιων των παθόντων. Να σημειωθεί ότι δεν θίγονται οι οικονομικές αξιώσεις των συγγενών του θύματος έναντι του Επικουρικού Κεφαλαίου, όπως είναι η αξίωση της οικογένειας του θανόντος π.χ. για διατροφή. Σύμφωνα με την Ενωση, ο εξορθολογισμός των αποζημιώσεων, επιβάλλεται λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει το Επικουρικό και είναι επιβεβλημένος προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του φορέα. Το έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνά σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση των πληρωμών για το σύνολο των δικαιούχων που φθάνει τα δυόμισι χρόνια. Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο φορέας είναι οι κατασχέσεις των λογαριασμών που κατατίθενται από ασφαλισμένους. Η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου που δείχνουν ότι το ανώτατο όριο των 100.000 ευρώ, αφορά μόνο το 2% των διεκδικούμενων αποζημιώσεων και σύμφωνα με την Ενωση, «η λύση που προωθείται είναι εφικτή και βιώσιμη προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαιούχων αποζημίωσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι οι διεκδικήσεις άνω των 100.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό ποσοστό του πλήθους των αποζημιώσεων, απορροφούν τα μισά περίπου χρήματα που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορέας. Η κατάργηση της ικανοποίησης για ψυχική οδύνη και ο καθορισμός πλαφόν στις αποζημιώσεις, περιορίζει όπως είναι φυσικό τις δικαστικές διενέξεις και έχει προκαλέσει για δεύτερη φορά την αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η παρέμβαση των οποίων είχε οδηγήσει στην απόσυρση της τροπολογίας που είχε κατατεθεί στη Βουλή πριν από λίγους μήνες. Τα έσοδα του Επικουρικού Κεφαλαίου προέρχονται από την εισφορά που επιβαρύνει τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, την οποία καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες και ως εκ τούτου, η περαιτέρω αύξηση της εισφοράς, θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων, την οποία θα πληρώσει το σύνολο των ασφαλισμένων.
Keywords
Τυχαία Θέματα