Πιο κοντα σε συμφωνια για να ανοιξουν τα αει

Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων και τη λειτουργία των πανεπιστημίων λαμβάνουν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του ΕΜΠ. Στο...
Πανεπιστήμιο της Αθήνας υπάρχει αισιοδοξία ότι οι κινητοποιήσεις θα λάβουν τέλος, μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας ότι η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί σε απολύσεις. Στο ΕΜΠ
εμφανίζονται συγκρατημένοι και περιμένουν τη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων.
Χθες, ο υπουργός Παιδείας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητικούς υπαλλήλους των δύο πανεπιστημίων, όπου παρείχε εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι η διαθεσιμότητα δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις.
Από την πλευρά τους οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά τη συνάντηση δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πρόταση του υπουργού, σύμφωνα με την οποία συνολικά 400 υπάλληλοι θα επανατοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις. Από αυτούς, περίπου 300 άτομα θα επιστρέψουν στο ίδρυμα σε νέες οργανικές θέσεις, επίσης μέσω συμβάσεων από τον ΕΛΚΕ αλλά και σε θέσεις Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (εφόσον κατέχουν διδακτορικούς τίτλους). Οι υπόλοιποι 100 θα τοποθετηθούν σε άλλο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ κατά προτίμηση εντός Αττικής.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος, «διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις. Γι' αυτό ανακοινώσαμε το πρόγραμμα επανατοποθέτησης των 650, σε Ιδρύματα που έχουν κενά. Είθε να δημιουργηθούν οι συνθήκες, για προγράμματα κινητικότητας από τα Ιδρύματα ή άλλους φορείς του Δημοσίου, που θα απορροφήσουν το σύνολο όσων είναι σε διαθεσιμότητα».
Αισιοδοξία
Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συζήτησης η πρόεδρος του Συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάνσυ Μιχοπούλου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η απόφαση για τις κινητοποιήσεις θα ληφθεί σήμερα στη γενική συνέλευση. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρύτανης του ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος επανέλαβε ότι ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να μη χάσει κανείς υπάλληλος τη δουλειά του και υπογράμμισε ότι βούληση της Συγκλήτου είναι να ανοίξει άμεσα το Ίδρυμα.
Ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος -μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας- τόνισε ότι έλαβε δεσμεύσεις πως θα βρεθεί λύση για το θέμα της διαθεσιμότητας. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ράνια Ζάχου δήλωσε ότι «θα θέσουμε τις προτάσεις που μας έκανε ο υπουργός υπόψη της γενικής μας συνέλευσης».
Την ίδια στιγμή, στο Αριστοτέλειο η Σύγκλητος, σε έκτακτη χτεσινή συνεδρίασή της, διατύπωσε ομόφωνα ότι οι έγγραφες προτάσεις του υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα και για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η εκ νέου συνάντηση επιτροπής της Συγκλήτου με τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο σε άμεσο χρόνο.
Εν τω μεταξύ, ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών και τα μειωμένα εισιτήρια των σπουδαστών ΙΕΚ ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ίδρυμα και σε φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει μειωμένο εισιτήριο για όλους τους σπουδαστές των δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Το μέτρο αφορά συνολικά 14.606 σπουδαστές σε όλη τη χώρα, οι οποίοι πλέον θα μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο.
- Στο μεταξύ, έκτακτη επιχορήγηση ποσού 8 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για θέρμανση των σχολικών μονάδων, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα