Πηγαινει για προωρες εκλογες η τσεχια...

14:35 9/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Η κάτω βουλή της Τσεχίας θα συνεδριάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει οριστικά τη διάλυσή της και έτσι να ανοίξει τον δρόμο για...
τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη, καθώς χθες η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Γίρι Ρούσνοκ δεν κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα.
Την κυβέρνηση τεχνοκρατών είχε ορκίσει στις 10 Ιουλίου ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε και την παραίτηση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του τον Ιούνιο.
Τσεχία:
Ορατές οι πρόωρες εκλογές Ο Ζέμαν επέλεξε τον Ρούσνοκ παρακάμπτοντας τα κόμματα, τα οποία είχαν προτείνει άλλα πρόσωπα για ανάληψη της πρωθυπουργίας. Λόγω της κινησής του αυτής κατηγορήθηκε ότι υφάρπαξε αρμοδιότητες της βουλής. «Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε μια ημερομηνία. Η προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο Reuters ο Πάβελ Κοβάτσικ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας.
Ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιαν Χαμάτσεκ, στέλεχος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επιβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία αυτή θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.
Στη συνέχεια αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, πιθανόν τον Οκτώβριο.
Η χθεσινή ψηφοφορία έδειξε πως η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Ρούσνοκ -την οποία ορισμένοι αποκάλεσαν «προεδρική κυβέρνηση»- δεν διαθέτει επαρκή στήριξη από τα κόμματα της τσεχικής αριστεράς. Έλαβε μόλις 93 ψήφους, παρόντων 193 βουλευτών.
Βάσει του νόμου στην Τσεχία, η βουλή έπρεπε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε διάστημα 30 ημερών από τον διορισμό της.
«Πρόκειται για μια έντιμη ήττα», είπε ο Ρούσνοκ στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα θα αποτελέσει «έναν καταλύτη» που θα οδηγήσει στην αυτοδιάλυση του σώματος και την κήρυξη πρόωρων εκλογών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα