ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

12:50 22/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Εν μέσω διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων «Αγανακτισμένων» -όπως αυτοαποκαλούνται- πολιτών διεξάγονται σήμερα οι περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία. Μεγάλο πλήθος Ισπανών, κυρίως νέοι, μέλη ενός άτυπου κινήματος ενάντια στην ανεργία και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, γέμισαν και χθες τις... πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη τη χώρα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για μια εκλογική αναμέτρηση που αρκετοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος.
Είναι οι πρώτες εκλογές
που διεξάγονται μετά τα μέτρα για την περιστολή των κρατικών δαπανών που πήρε η κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής λιτότητας στην οποία η πλειοψηφία των πολιτών αντιτίθεται.
Οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Ισπανία την ημέρα που διεξάγονται εκλογές και ένα 24ωρο πριν, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έστειλε την αστυνομία να επιβάλει την απαγόρευση. Το Σοσιαλιστικό κόμμα φοβόταν το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια μετά από μια εβδομάδα ειρηνικών κινητοποιήσεων.Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης χθες το βράδυ, επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.Οι διαδηλωτές δεν έχουν αποφασίσει αν και πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μετά τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη 8.116 δημοτικών συμβουλίων και 13 από τις 17 περιφερειακές διοικήσεις.
Οι εκλογές
Οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας). Δικαίωμα ψήφου έχουν 34,6 εκατ. πολίτες.Πάντως, διάφοροι αναλυτές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ή αυτό των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου του 2012, όταν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσβλέπει στην επάνοδό του στην εξουσία.Επισημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας -της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας- δεν θα αλλάξει πολιτική, καθώς αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονες πιέσεις από τις αγορές.Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τις ισπανικές πρεσβείες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Σύμφωνα με το βελγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, τουλάχιστον 500 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση έξω από την ισπανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι περίπου 250 άνθρωποι συμμετείχαν σε αντίστοιχη διαδήλωση στο Παρίσι.
Keywords
Τυχαία Θέματα